Hem NYHETER Barn med stressutlöst smärta har kraftigare startle-reflex

Barn med stressutlöst smärta har kraftigare startle-reflex

Publicerat av: Redaktionen

Totalt har 19 barn och ungdomar med återkommande stressutlöst smärta i en studie utsatts under lugna förhållanden för flera ljudstimuli som utlöste startle-reflexen.

Musklerna mättes och resultaten visade attmuskelspänningen var rejält förhöjd och startle-reflexen utlöstes också lättare, tidigare, var kraftigare och varade längre.

– Det saknas idag enkla tester i sjukvården för att diagnosticera stressutlöst smärta, vilket gör denna sjukdom svår att diagnosticera. Vår förhoppning är att dessa fynd ska öka förutsättningarna för att denna grupp i framtiden ska få ett mottagande i sjukvården med rätt behandling, säger Eva Andersson, docent och läkare vid GIH.

Barn med stressutlöst smärta har kraftigare startle-reflexEva Andersson har tillsammans med Gösta Alfvén, docent och specialist i barnmedicin vid KI, och Sten Grillner, professor i neurovetenskap vid KI, studerat barn och ungdomar med återkommande stressutlöst smärta.

19 personer i åldern 10-17 år med stressutlöst återkommande smärta ingick i studien. Det bildades även en kontrollgrupp med 23 friska deltagare. Under likvärdiga, lugna förhållanden utlöstes startle-reflex via hörlurar vid upprepade starka auditiva signaler på 105 dB.

Startle-reflexen startar med en blinkreflex och följs på mindre än en tiondels sekund av framåtböjning av huvudet, en nedstigande böjningsreaktion av kroppen som sträcker sig ned till benen. Elektromyografi (EMG) registrerades från ögonblinkningsmuskeln, tinningmuskeln, nacknära skuldermuskeln, stora bröstmuskeln, bukmuskeln och ryggmuskeln. EMG är en teknik som används inom medicinen för att mäta musklernas respons på stimulering från nervsystemet.

Resultaten visar att i smärtgruppen varmuskelspänningen rejält förhöjd i ovan nämnda muskler. Startle-reflexen utlöstes också lättare, tidigare, var kraftigare och varade längre. Muskel­aktivitetsgraden efter ljudstimuli visade i smärtgruppen rejält högre medelamplitud än i kontrollgruppen för alla sex muskler och i de åtta upprepade startle-responserna sammantagna.
Tidigare studier från samma forskare har visat att barn och tonåringar med långvarig stressutlöst smärta utvecklar ett karakteristiskt mönster av ömma punkteri muskler på platser för bland annat huvudvärk, skuldersmärtor och buksmärtor. Dessa muskler ingår i startle-reflexen. Även stress kan via amygdala leda till förstärkt och lättare utlöst startle-reflex. Amygdala tros ha en viktig funktion i hjärnans emotionella nätverk och spelar stor roll vid uppkomsten av såväl negativa som positiva känslor.

– För första gången har vi hittat en ökad muskelspänning och förstärkt startle-reaktion hos dessa barn och ungdomar med återkommande stressutlöst smärta. Dessa sammanfaller även med mönstret av ömma punkter och smärtlokalisation. Vi hoppas att dessa forskningsfynd ska stimulera till fortsatt forskning och förbättrat kliniskt omhändertagande, säger Eva Andersson.

Artikeln har nyligen publicerats i Läkartidningen och i European Journal of Pain.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>