Hem FORSKNING Elever lägger grunden för framtidens mobilapp

Elever lägger grunden för framtidens mobilapp

Publicerat av: Redaktionen

Uppemot 1000 högstadieelever i hela Sverige undersöker just nu framtidens mobilappar. Det sker på initiativ av Nobelmuseets projekt Forskarhjälpen. Målet är att öka ungdomars intresse för forskning. Samtidigt får forskare vid Stockholms Universitet hjälp i sitt arbete. Som en del av projektet får också några elever chansen att gå på Nobelprisutdelningen i Konserthuset. 

Högstadieelever från 25 skolor utspridda över hela Sverige deltar i Forskarhjälpens ”App-jakten”.  Jakten genomförs i samarbete med forskarna Jakob Tholander, Stina Nylander och Jarmo Laaksolahti vid forskningscentret Mobile Life som är en del av Data- och systemvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet samt SICS (Swedish Institute of Computer Science).

Nobelmuseets projekt ForskarhjälpenForskarna söker kunskap om hur vi människor, i vår vardag, kommer att använda ny teknik i framtiden. Eleverna har intervjuat personer i olika åldrar för att ta reda på och analysera vilken teknik och teknikanvändning vi önskar oss. I arbetet ingår också att eleverna kommer med idéer till framtidens applikationer – nya appar för vår framtida vardag.

Appjakten pågår från början av maj till december 2015. Drygt 20 klasser på högstadienivå deltar.

Det här är femte omgången av Forskarhjälpen. Tidigare år har elever hjälpt forskare att analysera DNA i strömming, förbättra solceller och hitta bakterier för att utveckla ny antibiotika. Intresset är stort, över 100 ansökningar kom in till Nobelmuseum för att delta i Forskarhjälpen.

”Det finns många vinnare i det här projektet. Både lärare och elever säger att de lär sig mycket. Många elever uppskattar att arbeta med forskningsprojektet för att de får forska på riktigt. Samtidigt får forskarna värdefull hjälp med att samla in material och driva projektet framåt”, säger Katarina Nordqvist, forskningschef på Nobelmuseum.

I slutskedet av projektet presenterar eleverna sina resultat på egengjorda posters. En poster från varje skola väljs ut till att representera skolan i en tävling. Mellan 13-27 november pågår en öppen omröstning på Facebook om det bästa bidraget. De tre affischer som fått flest röster granskas sedan av en jury som korar vinnaren. I prispotten ligger ett tillskott till klasskassan och tre biljetter till Nobelprisutdelningen den 10 december. Vinnarna blir de yngsta deltagarna vid festligheterna i Konserthuset.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>