Hem DEBATT En av fyra föräldrar glömmer nätpratet

En av fyra föräldrar glömmer nätpratet

Publicerat av: Redaktionen

Internet har kommit att utgöra en betydande del av barn och ungas vardag.

Idag ägnar 62 % av alla 13–16-åringar mer än tre timmar om dagen åt internet, en siffra som drygt fördubblats sedan 2010.

En av fyra föräldrar glömmer nätpratetSamtidigt anger var fjärde ungdom i samma åldersgrupp att deras föräldrar aldrig pratar med dem om internet. Det visar Statens medieråds senaste rapport, Ungar & Medier 2017.

Att internetanvändningen ökar är inte förvånande. Fler smartphones och lägre kostnader för mobildata gör att internet inte längre utgör en begränsad del av fritiden, utan snarare en självklar och integrerad del av barn och ungas vardag. Numera bär de flesta ungdomar, precis som vi vuxna, runt på all världens information, musik och underhållning i fickan.

– De nya siffrorna bekräftar mycket av det vi redan vet, nämligen att internet har kommit att bli en viktig och integrerad del i våra barn och ungdomars liv som bidrar till allt i ifrån kunskap och utveckling till underhållning och social gemenskap, menar Kristina Axén Olin, ordförande för nätverket Surfa Lugnt som arbetar för att öka vuxnas kunskaper om barn och ungas vardag på nätet.

När det kommer till föräldrarna visar undersökningen att de flesta är positiva till sina barns internetanvändning samtidigt som många är oroliga över att barnen ska utsättas för mobbning och hot eller kontaktas av vuxna i ett sexuellt syfte. Trots det är de vuxna dåliga på att prata med barnen om vad de gör på nätet. Till exempel anger 46 % av 13–16-åringarna att deras föräldrar aldrig eller sällan pratar med dem om internet.

– Att vuxna inte är bättre på att prata med barn och unga om deras nätnärvaro tyder på att det fortfarande finns en stor oförståelse och okunskap kring vilken betydelse internet har i ungas vardag. Här måste vi vuxna bli bättre på att ta del av vad som händer i våra barns liv på nätet och att se till att alltid finnas där om något allvarligt skulle inträffa, fortsätter Kristina Axén Olin.

Trots mycket uppmärksamhet kring internets hårda baksidor i form av mobbing, hot och kränkningar visar den nya undersökningen att de allra flesta barn och unga aldrig utsatts. 90 % av barn och unga i åldern 9–12 anger att de aldrig utsatts för varken hot, elakheter eller mobbing på nätet och de flesta känner inte heller något som blivit utsatt.

Statens medieråds nya rapport Ungar & Medier 2017 hittar du här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>