Hem NYHETER Fler elever får jobb när skola och näringsliv samarbetar

Fler elever får jobb när skola och näringsliv samarbetar

Publicerat av: Redaktionen

På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.

60 procent av eleverna som tog studenten i våras jobbar i dag i IT-branschen och 23 procent läser IT-inriktning på yrkeshögskola.

Fler elever får jobb när skola och näringsliv samarbetar

Joakim Ferdinandsson, före detta elev på NTI Gymnasiet i Umeå

– Det är naturligtvis jätteviktigt att ha bra samverkan med den bransch vi utbildar för.

Våra elever läser en yrkesutbildning och tanken med den är ju att de ska kunna jobba efter gymnasiet, även om en del givetvis väljer att vidareutbilda sig.

Riktigt bra praktik är nyckeln, säger Kaj Schmidt, som undervisar på skolans IT-program (inriktning nätverksteknik och IT-support).

Från praktik till anställning

En del elever får jobb på sin praktikplats direkt efter studenten, andra får med sig en bra referens i jobbsökandet. Joakim Ferdinandsson som tog studenten i våras, är en av de före detta elever som fick jobb direkt.

– Jag jobbar på ett företag som levererar digitala karttjänster, mätning, GIS och fjärranalys. Där jobbar jag med teknisk support och försöker lösa de problem som kunder ibland stöter på när de använder våra tjänster och appar, berättar han.

– När jag gick på skolan så skötte NTI Gymnasiet samarbetet med branschen bra. Den som engagerade sig och verkligen ville ha en praktikplats fick det och skolan gav oss den hjälp vi behövde, säger Joakim Ferdinandsson.

“Det blir på riktigt”

Elevernas egna engagemang är en nyckel, menar Kaj Schmidt.

– När de söker praktikplats måste de ta stort ansvar själva, det ska vara precis som om de söker ett riktigt jobb. De får skriva personliga brev och gå på intervjuer som i vilken rekryteringsprocess som helst. Det är en otroligt bra övning för framtiden och företagen vet vad de får. Det blir på riktigt, säger han.

– Vi hjälper självklart eleverna att hitta praktikplatser, vi har flera upparbetade samarbeten. Men om eleverna har egna kontakter så uppmuntrar vi dem att använda dessa, säger Kaj Schmidt.

IT-branschen både växer och förändras snabbt, något som ställer krav på skolans utbildningar.

– Vi måste anpassa oss, ett exempel på det är att vi lagt till programmering i flera kurser. Sen har vi tät kontakt med våra samarbetspartners i branschen och vi följer upp hur det går för våra elever på praktikplatserna. Då får vi också kunskap om vilka kompetenser företagen efterfrågar, säger Kaj Schmidt.

“Bra samarbete är avgörande”

Sarah Stridfeldt, skolchef för NTI Gymnasiet, betonar hur viktigt det är att ha branschen med sig.

– NTI Gymnasiet gör nu en ambitiös satsning nationellt, för att bli ledande inom tech, IT och science. Att vi kan hitta framgångsrika samarbeten med branschen är helt avgörande och där har NTI Gymnasiet i Umeå verkligen lyckats bra. Det visar inte minst statistiken för hur många som får jobb direkt efter examen, säger hon.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>