Hem EFTER PLUGGET Kulturskifte på Väringaskolan som lade all it i molnet

Kulturskifte på Väringaskolan som lade all it i molnet

Publicerat av: Redaktionen

it i molnetEtt kulturskifte har ägt rum på Väringaskolan sedan den flyttat all it till molnet. Det innebär att undervisningen har blivit effektivare, eleverna har blivit mer motiverade, och samarbetet mellan lärarna har förbättrats.

Väringaskolan är en populär friskola i Sigtuna. Den drivs som en ideell förening och ägs av Väringaskolans föräldraförening. Den består av förskola, förskoleklass, fritidshem och skola till och med sjätte klass.

– Satsningen på den nya it-miljön i molnet har lett till ett tydligt kulturskifte på skolan på mindre än ett år. De nya digitala och mobila möjligheterna skapar stora fördelar för såväl elever som för lärare och föräldrar, säger skolans rektor Marjan Nourzad.

Tidigare fanns det 16 bärbara elevdatorer som klasserna kunde boka. Det fanns också en eller två stationära datorer i varje klassrum. På grund av ett bristfälligt nätverk gick det knappast att koppla upp dem på internet. Datorerna användes i praktiken främst som skrivmaskiner.

Molnlösning för att modernisera

När Marjan Nourzad började som rektor på skolan hösten 2013 fastslog hon att skolan behövde en modern it-miljö. På partnerföretaget systemintegratören Advanias rekommendation valde skolan att införa en molnbaserad lösning. Den består av molntjänsten Microsoft Office 365, Microsofts molnplattform Azure samt den molnbaserade klienthanteringstjänsten Microsoft Intune.

Eleverna i årskurs 4 till 6 har fått var sin läsplatta. I årskurs 1 till 3 får två elever samsas om en läsplatta. Samtidigt ersattes de gamla 16 bärbara elevdatorerna med lika många nya och bättre bärbara datorer. Lärarna har låtit delar av undervisningen som tidigare skedde med hjälp av böcker ersättas av it-stöd.

– Eleverna har på kort tid blivit mycket mer motiverade, fortsätter Marjan Nourzad. De får ofta i uppgift att hämta information på internet. I ämnet svenska har de arbetat med framförande av Ted Talks-tal. I ämnet musik har de gjort egna låtar med hjälp av olika program. I ämnet bild har de gjort animerade filmer.

– I vårt systematiska kvalitetsarbete har vi satt upp mål för verksamheten som anger de värden och kunskaper som eleverna bör utveckla. Snart kan vi med all säkerhet konstatera att våra mål har blivit bättre uppfyllda tack vare den nya it-miljön.

En viktig del av molnstrategin är att eleverna och lärarna ska kunna nå sina applikationer när och var som helst.

– Än så länge får inte eleverna ta med sig sina plattor hem, men nästa steg är att låta dem göra det för att göra läxor eller få undervisning om de är sjuka.

Lösningen underlättar för lärare

Med molnlösningen har lärarnas arbete blivit lättare och roligare.

– De samarbetar mycket mer än tidigare. Två lärare kan till exempel sitta på var sitt håll och bedöma ett elevarbete och skriva kommentarer genom att dela dokument och skrivbord.

Lärarna har skapat egna bloggar där de kommenterar undervisningen och lägger in information om kommande lektioner så att eleverna kan vara förberedda. Även föräldrarna kan gå in på bloggarna och hitta information som tidigare fanns i skolans veckobrev.

Skolan får support av Advanias helpdesk. Genom klienthanteringslösningen kan Advania fjärrstyra skolans datorer.

– Vi har mycket kvar att lära oss, och upptäcker hela tiden nya utvecklingsmöjligheter.

Eftersom vi kontinuerligt får automatiska uppdateringar av molntjänsterna kommer vi ständigt kunna ligga i teknikens framkant, säger Marjan Nourzad.

Källa: mslogo

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>