Hem NYHETER Programmeringsutbildning för unga intar Linköping

Programmeringsutbildning för unga intar Linköping

Publicerat av: Redaktionen

Consid Youth Education är det snabbväxande IT-bolaget Consids initiativ för ett ökat intresse kring teknik bland unga, programmeringsutbildning för unga.

Den 23 mars håller företaget en programmeringsutbildning på Linköping Konsert och Kongress, under vilken en skolklass på Vifolkaskolan i Mantorp får en heldag med ett urval av Consids konsulter.

Programmeringsutbildning för unga intar Linköping

Syftet är att motverka rådande och framtida brist på kompetens inom IT-branschen genom att öka intresset för yrkesrollerna inom branschen hos unga.

Den 23 mars är det dags för vad som förra året blev en succé – Consids programmeringsutbildning för unga inom ramarna för företagets initiativ Consid Youth Education. I fjol fick en klass på Böskolan i Göteborg en heldagsutbildning i programmering, med syftet att öka intresset för programmering och IT-branschen hos unga.

I år är det klass 5 på Vifolkaskolan i Mantorp som ska få en heldag med ett urval av Consids duktiga konsulter, med fokus på att jobba interaktivt och hur man bygger sin egen webbsida då en introduktion till HTML och CSS står på schemat. Beatrice Carpvik, varumärkesansvarig på Consid, berättar mer:

– Prognosen när det gäller bristen på ingenjörer och yrkesutbildade inom teknik ser fortsatt mörk ut, och det är egentligen det som ligger till grund för att vi tog initiativ till Consid Youth Education. Vi ser initiativet och de aktiviteter vi genomför inom ramarna för det som vårt bidrag för att föra utvecklingen i rätt riktning. Det känns fantastiskt roligt att vi får vara en del i att barn och unga för upp ögonen för de yrkesroller som finns inom vår bransch.

Peter Hellgren, vd på Consid, har under en längre tid varit aktiv i debatten kring hur den rådande och framtida bristen på kompetens inom IT-branschen bör motverkas.

Detta i bland annat ett debattinlägg i IDG med vikt på bredden av IT-kompetens som efterfrågas och i ett öppet brev till utbildningsminister Gustaf Fridolin under fjolåret. Hellgren förklarar att det är väldigt viktigt, inte bara för Consid utan för hela branschen, att initiativ som dessa får utrymme och att frågan debatteras aktivt av såväl privata- som offentliga aktörer.

– Vi jobbar aktivt inom flera samhällsfrågor som vi är säkra på behöver lyftas, däribland kompetensbristen i branschen och att öka IT-intresset bland unga. Vi såg förra året att detta initiativ var väldigt omtyckt, varför vi fortsätter att satsa på detta. Vi hoppas nu även att allt fler aktörer inom såväl näringsliv som offentlig sektor ska jobba åt samma håll och delta i debatten, menar Hellgren.

Att klass 5 på Vifolkaskolan i Mantorp är de som kommer få ta del av nästa programmeringsutbildning inom ramarna för Consid Youth Education beror på att Stefan Vidlund, konsultchef på Consid i Linköping, kammade hem utbildningen till sin dotter Elin i en intern tävling för Consids anställda.

Han är glad över det faktum att dotterns klass kommer få möjligheten att lära sig mer om vad framtiden har att erbjuda och vad en karriär inom IT kan innebära.

– Som gammal utvecklare och utbildad dataingenjör så tvekade jag inte en sekund att anmäla klassen till detta när möjligheten kom upp, säger Vidlund, och fortsätter:

– Utan att veta hur läroplan ser ut så kan jag ju konstatera att en sådan sak som programmering har lyst med sin frånvaro såhär långt, vilket är synd sett till hur samhället ser ut idag. Kan intresset väckas tidigt och några fler kan se möjligheterna att jobba inom eller runtomkring denna underbara värld så är det ju kanon. Skolor idag har så olika förutsättningar och graden av digitalisering känns väldigt varierande. Jag tror detta kan vara inspirerande både för elever och lärare och jag är tacksam över att chansen dök upp.

Programmeringsutbildningen på Böskolan förra året resulterade i en YouTube-serie där bland annat appbyggande, hemsidehackning och robotprogrammering var centrala delar. Programmeringsutbildningen för Vifolkaskolan går av stapeln på Linköping Konsert & Kongress den 23 mars.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>