Hem EVENT Skolforum 2016 – ”Likvärdig med mångfald” var årets tema

Skolforum 2016 – ”Likvärdig med mångfald” var årets tema

Publicerat av: Redaktionen

It-kanalen var där och det var två intensiva dagar, 31 oktober – 1 november, med över 250 programpunkter och 170 utställare på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Vi var med på många givande samtal och seminarier när lärare och skolledare möttes från hela Sverige.

Skolforum 2016 - ”Likvärdig med mångfald” var årets temaSkolforums motto är att ”När lärare och skolledare möts och inspireras utvecklas skolan!” Arrangörerna är övertygade om att någonting positivt händer då man träffar kollegor och utbyter tankar.

Skolforum är Nordens största utbildningsmässa och den långsiktiga ambitionen är att Skolforum ska vara Sveriges viktigaste plats för fortbildning av hög kvalitet och att besökarna ska komma hem med inspiration och verktyg för att kunna fortsätta att utveckla svensk skola.

Arrangörerna var: Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Svenska läromedel.

Programmet 2016 – ”Likvärdig med mångfald”
Arrangörerna menar att det är en ekvation som måste gå ihop! Situationen i omvärlden påverkar det svenska samhället och därmed den svenska skolan. Samtidigt finns det flera aspekter av undervisningen och dess förutsättningar som alltid kan utvecklas.

Programmet var uppbyggt kring fyra teman: Undervisningen, Samtiden, Lärmiljöerna och Människan

Undervisningen
”Undervisningen är själva kärnan i skolan”. Här togs det upp frågor som är centrala för att utveckla kvaliteten i undervisningen och många lärare, skolledare och forskare gav sina tips. Här rymdes frågor som bedömning, läsning, källkritik, ledarskapet, läromedel, nyanlända och digitalisering.

Samtiden
”Ingen skola är en ö”. Vår samtid påverkar både själva undervisningen och förutsättningarna att bedriva den. Här togs det upp frågor som är extra viktiga just nu som nyanlända, normkritik, mångkultur, yttrandefrihet och främlingsfientlighet.

Lärmiljöerna
”Det fysiska rummet, tekniken och hur vi samarbetar påverkar undervisningens förutsättningar”. Här lyftes det fram hur man med enkla medel kan skapa nya möjligheter. Det fanns till exempel ett LärmiljöLab där man kunde se hur olika miljöer ger olika förutsättningar.

Människan
”Hur vi mår – både lärare, skolledare och elever – påverkar möjligheterna till bra undervisning”. Här visades exempel på stöd som finns, som hur man hantera stress, mindfulness, hur lärare kan arbeta med sin egen och sina elevers motivation och förväntningar samt hur elevhälsan kan arbeta.

Några frågor återkom i flera teman som, om nyanlända elevers lärande och integrering, skolans digitalisering och hur skolan bättre kan ta till sig skolforskning.

Skolforum planerar att fortsätta arbetet med att hitta former för det givande pedagogiska samtalet. Genom samtalet tar professionen sin del av ansvaret för sin egen och undervisningens utveckling.

Makerspace, Forum digitala läromedel och Forum lärmiljöer

Utöver en stor utställning med aktörer från hela skol-Sverige fanns det i år tre intressanta mötesplatser:

Makerspace
Där diskuterades ämnen som: Vad händer när man släpper loss fantasin och kombinerar det bästa från de naturvetenskapliga ämnena, programmering, slöjd, musik och även låter samtidens stora utmaning, det mångkulturella samhället styra? Vad är det som förenar människor världen över? Att skapa och spela musik!

Det var en verkstad där kreativa lärprocesser möter digitalt skapande. Där kunde besökarna möta inspiratörer från olika verksamheter och själv testa på att hacka instrument, bygga ett banan-piano, programmera och skapa musik. Med hantverkstekniker, återvunnet material, digital teknik och elektronik visades hur du kan bli din egen producent.

Forum lärmiljöer
Några frågor var: Vad spelar rummet, möbleringen, ljudet, tekniken, tryggheten och hörnen för roll för undervisningen? Vad händer när man tar bort några stolar? Hur kan du använda skolgården? Hur ska framtidens klassrum se ut?

Arkitektstudenter visade nya skolprojekt och lärare och skolledare fick chansen att diskutera om hur rummet och undervisningen kan mötas på bästa sätt.

Forum digitala läromedel
Här togs det upp: Vad är ett digitalt läromedel och när är det smart att använda det? Hur kan du kombinera de digitala läromedel som finns med de läromedel du redan arbetar med? På Forum digitala läromedel träffade vi olika läromedelsförlag som visade, förklarade och inspirerade, t.ex träffade vi EF Class och netsmart som vi kommer ta upp i följande artiklar.

Skolforum 2016 slog förra årets deltagarantal och utställarantal och ännu fler än tidigare år tog del av programmet i salar och på scener.

Arrangörer säger:
”Svensk skola kommer alltid att ha utmaningar att hantera – därför behövs en nationell mötesplats som Skolforum”.

[slideshow_deploy id=’2692′]

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>