Hem NYHETER Södertälje ingjuter framtidstro hos 12000 elever

Södertälje ingjuter framtidstro hos 12000 elever

Publicerat av: Redaktionen

Under tre dagar möter 12 000 elever näringsliv, kommun och akademi i ett unikt initiativ.

Det är också en tjuvstart för nya samverkansarenan Södertälje Science Park och KTH Södertäljes nya campus som invigs januari 2018.

Hela hösten kommer eleverna att arbeta i projekt och tävla med förslag som visas upp under invigningsveckan. Leif Östling som är ordförande i Södertälje Science Park är starkt engagerad i initiativet.

Södertälje ingjuter framtidstro hos 12000 elever

Från vänster: Marianne Ekstedt – Scania, Stephan Tolstoy – Acturum, Kristina Palm – KTH, Boel Godner – Södertälje kommun, Leif Östling- Södertälje Science Park, Per Alfredsson – Astra Zeneca. Längst fram Robert Kingfors – Södertälje Science Park.

– Det blir tre fulla dagar av framtidsmöten mellan elever, näringsliv, forskare och kommun. Vi vill ingjuta framtidstro i stans unga, säger Leif Östling, ordförande i Södertälje Science Park. Det finns massor av talang i Södertälje och nu visar vi vilka framtida möjligheter som finns med naturvetenskap och teknik, hur den kan vara till nytta för samhället, företagen och deras framtida liv.

Robert Kingfors är vd för Södertälje Science Park som står bakom satsningen på stans elever.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle för elever, forskare och näringsliv att mötas.

En framtidsfråga för Södertälje

Södertälje har världsledande industriföretag och Södertälje Science Park, som snart står färdig i Norra Stadskärnan, satsar på att bli en nationella nod för hållbara produktionsflöden även i framtiden. Bakom står Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca, Acturum och KTH.

– Forskning och utbildning är en framtidsfråga för Södertälje. Vi ser stora möjligheter att skapa en attraktiv stad, speciellt nu när vi utökar samarbetet med näringsliv och högskolan, säger Boel Godner, kommunalstyrelsens ordförande.

Stephan Tolstoy är ordförande i fastighetsutvecklingsföretaget Acturum som uppför byggnaden för KTH och Södertälje Science Park.

– Samla många professioner och branscher under ett tak och ge dem modern teknik för att lösa problem inför framtiden. Då sker spännande saker. Kanske det inspirerar någon framtida talang att forska och ta fram någon ny innovation som kan utvecklas till ett intressant framtida företag.

Fler måste bli intresserade av läraryrket

KTH etablerar sig inom Södertälje Science Park och utökar till 1 200 utbildningsplatser och nya forskartjänster.

– KTH kommer att få en helt ny utbildning som kombinerar en ingenjörsexamen med en lärarexamen i matematik och teknik på högstadiet. Utmaningen blir förstås att få ungdomar att bli intresserade av läraryrket, vi hoppas att en dubbel examina kan locka ungdomar och att de ser en potential att kunna röra sig mellan industrin och skolan, säger Dr. Kristina Palm som är prefekt för hållbar produktionsutveckling på nya KTH Södertälje.

Företagen vill visa unga att de satsar

Scania är Södertäljes största arbetsgivare. Marianne Ekstedt är director employer branding för Scania Academy och hoppas att dagarna med öppna hus och workshops ska göra barn och ungdomar i Södertälje ännu mer nyfikna på vad som kan få orten att utvecklas och växa på ett smart och hållbart sätt.

– Södertälje är viktigt för Scania och om skoleleverna här brinner för frågor som är viktiga för orten, så är det helt klart positivt även för Scanias utveckling, säger Marianne Ekstedt.

Astra Zeneca har en dryg tredjedel av sin världsproduktion i Södertälje och satsar på VR och andra spännande tekniker. Även de är hoppas mycket på Södertäljes unga.

– Vi vill visa att vi satsar och investerar i Södertälje, säger Per Alfredsson som är vice president EMEA Supply på Astra Zeneca Operations.Vi kommer att behöva arbetskraft inom många olika områden i framtiden.

Viktigt även för svensk export

– Det här är viktigt för Södertälje men också för svensk exportindustri. Att på olika sätt uppmuntra våra barn och unga till naturvetenskapliga utbildningar är därför en viktig uppgift där vi behöver samarbeta mellan näringsliv, akademi och det offentliga. Detta är ett exempel på hur vi bygger framtidens Södertälje, säger Boel Godner.

– Idag och i framtiden finns det en stor arbetsmarknad för yrken inom teknik och naturvetenskap samtidigt som många ungdomar är utan jobb. De här tre dagarnas med alla praktiska aktiviteter och workshops är vår första satsning på att väcka elevers intresse för högre utbildning och forskning här i Södertälje, säger Robert Kingfors.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>