Hem NYHETER Två aktörer i London i samband med BETT 2019

Två aktörer i London i samband med BETT 2019

Publicerat av: Redaktionen

Den 23-26 Januari 2019 är det dags för den årliga BETT-mässan i London.

I vanlig ordning arrangerar ett antal svenska aktörer resor till London under dessa dagar.

Två aktörer i London i samband med BETT 2019

IT-pedagogen har tittat på två av de mest kända och erfarna BETT-researrangörerna för att jämföra vad de har att erbjuda.

De utvalda är Lin education som reser för tionde året i rad och Advania skolpartner – tidigare Caperio – som i år arrangerar sin åttonde januaritur till den brittiska huvudstaden. Vad har deltagarna då att förvänta sig av nämnda arrangörer?

Johan Frej på Lin education berättar att årets tema är Mind the gap. Ett känt uttryck för alla som någon gång åkt med tunnelbanan i London. Frej menar att det här kan vara det starkaste temat Lin  haft någonsin. Temat syftar till klyftor som behöver överbryggas.

”Det kan handla om klyftor i digitalisering, mellan generationer, mellan människa och maskin eller mellan individer och grupper”, säger Johan Frej. Han poängterar starkt att Lin-tanken inte bygger på att deltagarna bara ska sitta still och lyssna eftersom man utvecklas mer om man aktivt deltar i något. Lin har i år – liksom ifjol – en egen lokal vid 02, ganska nära BETT-området. Där får besökarna möta inspiratörer, föreläsare och workshopledare. Det som kommer att göra det största intrycket är ändå, enligt Frej att besökaren kommer att få upplevelsen av att vara med och bygga något tillsammans med andra.

Han talar om nätverkande, skapande av prototyper och idéer. För att förstärka upplevelsen är Lin-området indelat i olika edventure rooms med egen tematik som var för sig kommer att fokusera på olika aspekter av digitalisering i lärandet. Delar av verksamheten kommer att vara riktad mot olika målgrupper såsom skolledare, IT-pedagoger, ämneslärare och förskollärare. Alla rummen – med namn som ”Everyone can create”, ”Code runs the world”, ”Gamificate your learning”, ”Thinking about design” och ”Tell the story” är tydligt sorterade under Mind the gap-temat.

Hela föreläsarlistan är i skrivande stund inte klar men bland de klara namnen kan nämnas Fredrik Reinfeldt som efter avslutat statsministerskap arbetat med öppenhet i världen. Fredrik kommer att tala om hur han ser på världen om några år. Anna Rosling Rönnlund – svärdotter till Hans Rosling – har tagit över efter sin svärfar och kommer att tala om hur klyftor i världen kan minskas genom en faktabaserad världsbild.

Frej framhåller även Muona Esmaeilzadeh – Doktor Mouna i TV 4 – som menar på att klyftan mellan medicin och science fiction redan i dag har minskat så mycket att vi i praktiken skulle kunna bli 150 år gamla.

Advania skolpartner å sin sida kommer att hålla till på Amba Hotel inne i centrala London. Man presenterar i år tre områden som rubriker: Forskning, inspiration och praktik. Advanias tanke är att hela programmet ska vara skol-, pedagog- och elevnära.

”Vi har nästan bara seminarieledare som antingen jobbar i förskolan/skolan eller som gjort det tidigare”, säger Johan Lindström på Advania och fortsätter. ”Nästan alla våra föreläsare och seminarieledare är svenskar eftersom läroplanerna i Sverige reviderats så att alla lärare nu ska undervisa i digitalisering – vissa även i programmering. Därför är det viktigt att för oss att erbjuda innehåll som hjälper lärare med hur de kan göra för att leva upp styrdokumenten”.

Lindström fortsätter att berätta att Advanias ambition är att ta elevperspektiv och vara så konkreta de bara går. Målet är att kunna skicka hem deltagarna med en verktygslåda som kan användas redan nästa arbetsdag.

”Som du märker pratar vi inte alls om begreppet BETT”, säger Johan Lindström och fortsätter. ”Vi har ett helt fristående event. Vår satsning på den elevnära pedagogiken beror i mångt och mycket på att digitalisering i första hand är en en pedagogisk fråga. Dessutom ligger England inte längre långt före Sverige på den digitala fronten. Det finns idag skolor i Sverige som både kommit ikapp och gått förbi”.

Bland talarna  hos Advania märks James Nottingham* vars föreläsning lär komma att handla om hur man tar den senaste forskningen och omvandlar den till klassrumsändamålsenlig undervisning. Sissela Nutley – forskare inom kognitiv neurovetenskap -talar kring temat distraherad med fokus på hur vårt fokus påverkas av ökad skärmtid och sanningar som att vi kollar telefonen 150 gånger om dagen.

Vidare kommer Hülya Basaran som arbetat nyanlända elever i grunskolan att tala om digitala resurser i språkundervisning för flerspråkiga elever. Johan Lindström själv kommer också att tala och då kommer det att handla om framgångsrikt kollegialt lärande kopplat till digitalisering.

Summan är att det ser ut att bli givande dagar i London oavsett om man väljer Lin  eller Advania. Båda erbjuder digitala verktyg för att underlätta planeringen för besökarna. Advania med en webbsida som besökarna uppmanas lägga till på sina mobila skrivbord, Lin  satsar på en app att ladda ner. Båda arrangörerna erbjuder även skolbesök i London med omnejd.

Undertecknad planerar att besöka både Advania och Lin education. Vi kanske ses i London.

Mattias Lundqvist

Fotnot
* James Nottingham talar även på Advanias event i Edinburgh och ansluter sedan tillsammans med deltagarna därifrån till eventet i London.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>