Hem PEDAGOGSNACK Viktig mötesplats för Stockholms SYV:are

Viktig mötesplats för Stockholms SYV:are

Publicerat av: Redaktionen

Idag samlades 120 studie- och yrkesvägledare (SYV) från hela Stockholms län på Vägledarforum, som för andra året i rad arrangeras av AcadeMedias vuxenutbildningar.

Idén med Vägledarforum är att erbjuda SYV:are en kostnadsfri mötesplats för fortbildning, information och nätverkande.Viktig mötesplats för Stockholms SYV:are

– Det är roligt att intresset är så stort, det tyder på att det finns ett behov av den här typen av träffar.

Det har varit många bra diskussioner och frågor, och den samlade
kompetensen här idag är ju fantastisk, säger Marie-Louise Blomqvist som är projektledare för Vägledarforum.

Under en intensiv förmiddag får deltagarna lyssna på föreläsningar om allt ifrån globala ekonomiska trender och statistik kring arbetslöshet till vilka utmaningar och möjligheter som SYV:are möter i en ny, digital tid. De får också aktuell information om AcadeMedias vuxenutbildningars samlade utbud, från SFI och Komvux till yrkeshögskola.

Ny undersökning

Tomas Abrahamsson, vice chef för AcadeMedias vuxenutbildning, inleder med att prata om kvalitet i vuxenutbildningen. Han presenterar också en färsk undersökning som AcadeMedia har gjort bland 50 000 personer som för 6-12 månader sedan avslutat någon utbildningsinsats inom AcadeMedias vuxenutbildningar.

– Den ändamålsenliga kvaliteten, alltså effekten av utbildningen, är viktig att mäta. Så vi ställde frågan ”vad gör du nu?” och fick in över 6 000 svar, säger Tomas Abrahamsson innan han går igenom resultaten.

Undersökningen visar att 76 procent av de som avslutat en vuxenutbildningsinsats antingen jobbar eller studerar. Motsvarande siffra för de som avslutat en gymnasial vuxenutbildning är 84 procent. Bland de som avslutat en yrkeshögskoleutbildning är det 89 procent som läser vidare eller jobbar.

– Även om undersökningen inte är helt statistiskt säkerställd utifrån alla parametrar så ger den en god fingervisning och ett bra underlag att jobba vidare med, säger han.

En stark arbetsmarknad

Tord Strannefors är en av de föreläsarna på Vägledarforum. Han var tidigare prognoschef på Arbetsförmedlingen och han gör idag en statistisk djupdykning i ämnen som arbetslöshet, bristyrken och globala ekonomiska trender.

– Sverige har en av världens starkaste arbetsmarknader om man tittar på sysselsättningsgrad. Samtidigt står vi inför många utmaningar, men i grunden är vi duktiga på att sysselsätta vår befolkning, säger han.

Om man tittar på statistiken för sysselsättningsgraden i gruppen utrikesfödda kan det se ut som att Sverige inte lika framgångsrikt, menar han.

– Men för att få en rättvis bild måste vi titta på anledningarna till att människor flyttar till olika länder. Vi behöver dela upp statistiken i flyktinginvandring, anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring. Annars jämför vi äpplen och päron, säger Tord Strannefors och hänvisar till att en del länder nästan uteslutande har en arbetskraftsinvandring.

Näste externa föreläsare är Mia Lindberg, studie- och karriärvägledare och universitetsadjunkt med en fil. mag i pedagogik. Under rubriken Framtidens vägledning pratar hon om det nya landskap som SYV:are behöver förhålla sig till i en digital tid.

”Satsas för lite”

En återkommande punkt under dagen är den komplexa roll som studie- och yrkesvägledare har. Hillevi Mild som jobbar som SYV på Komvux i Värmdö kommun, efterlyser mer satsningar på yrkesgruppen.

– Det pratas mycket på alla möjliga nivåer om hur viktiga vi är och vilket stort ansvar vi har. Men det satsas för lite. Vi behöver ha bättre förutsättningar att göra ett bra jobb. Sen tycker jag att individens ansvar glöms bort för ofta och det är skönt att Mia Lindberg tar upp det. Vi SYV:are ska fungera som stöd och bollplank, inte svara på frågan ”vad ska jag jobba med?”, säger hon.

Katarina Flodén Carlsson är studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i Värmdö kommun. Hon tycker att elever i grund- och gymnasieskolan behöver få med sig mer kunskap om hur arbetsmarknaden fungerar och ser ut.

– Obligatorisk arbetsmarknadskunskap i skolan vore nog bra. Det är ju hela skolans uppdrag att förbereda eleverna inför arbetslivet, säger hon.

Vägledarforum avslutas med en lunch där diskussionerna om studie- och yrkesvägledarnas vardag skapar en hög ljudkuliss.

– Det är härligt. Det är tydligt att det finns ett behov av att diskutera sin vardag med andra SYV:are. Många brottas säkert med liknande utmaningar och frågeställningar, jag hoppas att den här dagen också har varit ett tillfälle att ventilera sina tankar, säger Marie-Louise Blomqvist.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>