Hem Nyheter ​Katedralskolans IB-elever håller världsklass

​Katedralskolans IB-elever håller världsklass

Publicerat av: Redaktionen

Nu har Katedralskolans avgångselever från International Baccalaureate, IB fått sina efterlängtade diplom.

De slutgiltiga betygen har dragit ut på tiden på grund av restriktioner och lockdowns världen över i och med Covid-19.

​Katedralskolans IB-elever håller världsklass 2

​Katedralskolans IB-elever håller världsklass

Slutbetygen visar åter att Katedralskolans IB-elevers har starka resultat med fyra poäng över världsmedlet, dessutom med fler elever som klarat utbildningen och fått diplom än genomsnittet i världen.

International Baccalaureate, IB är programmet som nästan uteslutande läses på engelska och deras betyg beräknas inte på samma sätt som andra gymnasieprogram.

När andra program får sina betyg samma dag som de tar studenten, får eleverna på IB vanligtvis vänta tills i juli för att få sina slutdiplom. IB-elevers betyg sätts efter så kallad normalfördelning, som påminner om det gamla betygsystemet 1-5, men är baserad på alla IB studenter världen över.

Över medelbetyg

I år har eleverna fått vänta ännu längre då vårens vanliga sluttentamen (”Exams”) i maj uteblev på grund av pandemin och fick istället beräknas på tidigare genomförda kursmoment. Det gjorde att IB-eleverna endast fick ett preliminärbetyg i juli för antagning till högskola/universitet, men slutresultatet dröjde ända till nu. Det visar sig att Katedralskolans avgående IB-elever i år har ett medelbetyg på 33 av 45 poäng vilket är fyra över världsmedlet som standardiserat till 29. Dessutom fick hela 96 procent av eleverna sina efterlängtade diplom, jämfört med 75 procent av totala antalet IB-elever i världen.

-Vi har fått vänta länge på att slutbetygen skulle komma. Det är med stolthet som vi nu kan påvisa att våra elever verkligen håller hög klass, säger IB- koordinator på Katedralskolan, Annemarie (Ammi) Matsson.

Elever fick utmärkelser

Varje år får IB-eleverna sina betyg/diplom vid en högtidligare ceremoni kallad IB Diploma Cermony, som anordnas när slutresultaten är klara och elever som utmärkt sig får stipendier. Årets ceremoni på Katedralskolan anordnades i slutet av augusti men utan klara slutbetyg, allt för att få lyckas samla alla elever innan högskolestudier påbörjas. Valedictorian är utmärkelsen som ”bäst i klassen”, dvs eleven som fått högst totalpoäng av alla. Det tilldelades i år de tre elever som i juli samtliga fick totalt 38 av 45 poäng, Jarl Eriksson, Elin Gustavsson och Emilia Thorstensson. IB reviderade sedan resultaten och då fick samtliga elever i klassen höjda betyg. Dessa tre elever var fortfarande topp tre och högst betyg blev då 43 poäng när slutbetygen kom.

– De fina resultaten visar på att vi fortsätter hålla en hög internationell nivå på vår utbildning och att eleverna får en hög kompetens för framtida utbildningar och i arbetslivet, säger IB- koordinator på Katedralskolan, Annemarie (Ammi) Matsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>