​Ny rapport visar på bra bostadssituation för studenter i Karlstad

Idag publicerades den årliga bostadsrapporten från Sveriges förenade studentkårer (SFS), den visar att det är god tillgång på studentbostäder i Karlstad.

​Ny rapport visar på bra bostadssituation för studenter i Karlstad 1Karlstad är en av 15 städer som är grönmarkerade i SFS bostadsrapport, vilket betyder att nya studenter får en bostad vid terminsstart.

Karlstads kommun, Karlstad studentkår och Karlstads universitet arbetar tillsammans för att göra staden ännu attraktivare för studenter och bra bostäder för studenter har länge varit en viktig fråga.

– Det är glädjande att vårt samarbete för att göra staden attraktivare för studenter ger resultat och att det finns gott om boende för studenterna. Studenterna är mycket viktiga för Karlstad, vi vill att de ska trivas så bra att de stannar kvar efter att de är klara med sina studier och då är boendet en viktig del, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

De flesta studenter efterfrågar idag en egen lägenhet istället för korridorsrum. Vilket också möjliggör för studenter att bo kvar efter studieperioden. Detta är något som Karlstads kommun har med sig vid planeringen av framtida bostäder.

I SFS rapport uppger Karlstad studentkår att studenter har ett förstahandskontrakt inom en månad från terminsstart. Det har byggts en del studentbostäder senaste åren och fler är på gång att färdigställas inom två år.

Att situationen ser extra gynnsam ut i år menar SFS delvis hänger samman med den pågående coronapandemin som gjort att en stor del av undervisningen ges på distans, vilket minskat trycket på bostäder vid campus.

– Det stämmer, men vi kan konstatera att vi står väl förberedda när coronapandemin är över. De senaste åren har det byggts många fina bostäder i närheten av campus, vilket är smidigt och tryggt för de som studerar här, säger Anne-Christine Larsson Ljung, universitetsdirektör vid Karlstads universitet.