​Ny specialanpassad gymnasieutbildning för branschens behov i Helsingborg

MyTech är namnet på en ny unik teknikutbildning som bara finns hos Helsingborgs stads skolor.

​Ny specialanpassad gymnasieutbildning för branschens behov i Helsingborg 1
Från vänster: Jerker Modéer, biträdande rektor Filbornaskolan, Anette Lilja, rektor Tycho Braheskolan, Per Nilsson, biträdande rektor Tycho Braheskolan och Ulf Sandgren, rektor på Filbornaskolan.

Den riktar sig till elever som gillar teknik, utveckling och processer.

Utbildningen är ett samarbete mellan Filbornaskolan och Tycho Braheskolan. Skolorna delar upp praktik och teori mellan sig. Utbildningen riktar sig till elever som gärna vill jobba vidare efter studenten.

– Genom att handplocka kurser har vi skapat gymnasieutbildningen för dig som är nyfiken på teknik men som inte direkt vill läsa vidare på högskolan. Här får du jobba hands on efter gymnasiet. Samtidigt ger vi dig möjligheten att utveckla dig själv parallellt med att du blir yrkesskicklig. Kanske får du jobb direkt på företaget du praktiserat på. Kanske gör du karriär inom det företaget. Kanske pluggar du vidare. Valet är ditt, säger Anette Lilja som är rektor på Tycho Braheskolan.

Utbildningen ger grundläggande kunskaper för arbete inom industriell produktion och andra områden där kompetens för tillverkning, underhåll och service är efterfrågat. Även arbetet med att planera och sköta driften blir elevens ansvar. Eleverna får träna sig i att planera och sköta driften vid kemiska eller mekaniska anläggningar som till exempel inom livsmedelsindustrin.

– Detta är en specialutbildning gjord för branschens behov. När du läser MyTech får du teori varvat med praktik toppat med olika processer som utvecklar din värdeprocess, omvärldsförståelse, högskolebehörighet och spetskompetens. Du skapar redan under utbildningen kontakter med företagen och de bara väntar på att du ska bli färdig så att de kan anställa dig. Och du får prova på att jobba med lön redan under utbildningen. Tre veckor av sommarlovet och under höstlovet, säger Ulf Sandgren som är rektor på Filbornaskolan.