Hem NYHETER ​KB första nationalbibliotek i världen att gå över till länkade data

​KB första nationalbibliotek i världen att gå över till länkade data

Publicerat av: Redaktionen

Kungliga biblioteket (KB) har driftsatt nya Libris.

Det innebär att innehållet i den nationella bibliotekskatalogen nu blir användbart för webbtjänster utanför biblioteksvärlden.

Formatet i nya Libris bygger på Bibframe 2.0 och öppna länkade data. Därmed blir informationen i bibliotekskatalogen begriplig för resten av internet. Det här skapar nya vägar in till biblioteken och lyfter fram deras rika och omfattande information.

​KB första nationalbibliotek i världen att gå över till länkade data

Med hjälp av länkade data kan bibliotekens information bindas samman med resten av internet.

– Förändringen kan beskrivas som att katalogen flyttas från en gammal bräcklig grund till ett modernt fundament.

På den nya tekniska plattformen blir systemet flexiblare. Dessutom kan både vi och andra utveckla nya tjänster utifrån Libris länkade data, säger Ingemar Thun, avdelningschef för Informationssystem på KB.

KB är det första nationalbiblioteket i världen som går över till att katalogisera enligt Bibframe 2.0.

På sikt kommer innehållet i Libris – över tio miljoner titlar i form av böcker, tidningar, tidskrifter och bilder – från bibliotek i hela landet, att synliggöras på ett helt nytt sätt.

”Ett paradigmskifte”

I och med att systemen talar samma språk räknar KB nämligen med att sökmotorer ska börja fiska upp data från Libris. Sökmotorerna kan exempelvis framhäva informationen i sina “knowledge graphs” – det hopplock av fakta som visas i högerspalten efter en sökning.

– Genom att basera systemet på länkad data undviker vi att låsa in den värdefulla information som finns på biblioteken. På så sätt sänks trösklarna för återanvändning. Det är ett paradigmskifte som kommer att leda till högre kvalitet och större precision i arbetet med att beskriva svenska biblioteks resurser, säger Martin Malmsten, it-arkitekt på KB.

Övergången till Bibframe 2.0 och länkade data innebär att det skapas nya möjligheter att fylla katalogen med referenser till andra webbplatser. Det går att länka till fakta både inom och utanför kulturarvsdomänen, som underhålls av den som har bäst koll på materialet.

Stor omställning – men betydande fördelar

Den vanliga användaren kommer att se alla fördelar först om ett par år när Libris webbsök får ett nytt utseende och en ny funktionalitet. De katalogisatörer som arbetar i Libris påverkas däremot direkt av övergången. Arbetsrutinerna förändras helt och medför därför en stor omställning. Men en av förtjänsterna med länkade data är möjligheten att länka till redan befintlig information, vilket på sikt innebär betydande fördelar.

Nya Libris ger hela bibliotekssektorn bättre förutsättningar för effektiv katalogisering och föratt visa upp en helhetsbild av bibliotekens breda information. Det kan utvecklas till en komplett informationsplattform för både fysiskt och digitalt material.

Utvecklingen av Libris har varit ett komplext och utmanade förändringsarbete, som har krävt ett stort mått av uthållighet och breda samarbeten. Arbetet har skett internt på KB. Library of Congress i USA utvecklar Bibframe men har ännu inte länkade data i produktion. Många bibliotek i Europa och övriga världen arbetar med att förverkliga övergången.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>