Hem NYHETER ​Ny serie i svenska för lågstadiet väcker läslust och hjälper läraren i det dagliga arbetet

​Ny serie i svenska för lågstadiet väcker läslust och hjälper läraren i det dagliga arbetet

Publicerat av: Redaktionen

Nu kommer Ord & Äventyr, en helt ny serie i svenska för årskurs 1-3.

Ett spännande äventyr med stor värme och humor väcker lusten för läsning och samtal.

Dessutom är det enkelt att individanpassa med läsebok och arbetsuppgifter i flera nivåer.

– Nya Ord & Äventyr är en spännande rolig läsupplevelse där varje barn kan lästräna utifrån sin nivå, säger Katarina Genar, en av författarna.

Enkel att individanpassa och möta alla elever i klassrummet

​Ny serie i svenska för lågstadiet väcker läslust och hjälper läraren i det dagliga arbetet

Den nya serien är enkel att individanpassa med läsebok och arbetsuppgifter i flera nivåer. I arbetsboken finns uppgifter kopplade till läseboken, ljud- och bokstavsträning, och dessutom uppgifter på flera nivåer.

– För mig är det viktigt att ett läromedel bygger på en vetenskaplig grund för grundläggande läs- och skrivinlärning. Ord & Äventyr bygger på ljudningsmetoden som är den mest framgångsrika metoden för att få med alla elever, så att de blir goda läsare, säger Eva Malm, seriens andra författare.

Hjälper läraren i det vardagliga arbetet

Eva Malm är författare till Ord & Äventyrs arbetsböcker och lärarhandledning och är också speciallärare med inriktning på språk-, läs- och skrivutveckling.

– Det som väldigt många lärare idag vill ha hjälp med är hur de kan möta alla elever i klassrummet, och få stöttning i att anpassa och utmana uppgifter och undervisningen i stort, säger Eva Malm.

Barnen ska få lust att läsa vidare

Författaren till läseböckerna är Katarina Genar, till vardags populär barnboksförfattare och skollogoped. Hon besöker ofta skolor för att inspirera elever till läsning och skrivning.

– När jag skrivit berättelsen har jag hela tiden velat locka till läsning och att eleverna ska känna lust att läsa vidare. Det har jag gjort i genom att använda cliffhangers, säger Katarina Genar.

Vill ha ett läromedel som naturligt kan anpassas

– Jag vill ha ett läromedel som kan användas individuellt på ett naturligt sätt. Att erbjuda olika nivåer på läseboken men att alla ändå utgår från samma story är ett sådant exempel, säger läraren Malin Petersson.

Förväntning att berättelsen fångar eleverna

Malin Petersson är lärare i klass 1 på Ljungenskolan och har under arbetet med att ta fram Ord & Äventyr anlitats som granskare för läseböckerna och arbetsböckerna.

– Mina förväntningar på ett bra läromedel i svenska är framförallt att berättelsen ska fånga eleverna och även mig som lärare. Jag gillar när det finns cliffhangers efter varje kapitel och det finns det verkligen i Ord & Äventyr, säger Malin Petersson.

Vardagsnära

I serien får vi följa vännerna Dima och Ville när de löser gåtan med den försvunna osten och letar efter ett husdjur till Dima.

– Det jag tror eleverna kommer gilla är den här känslan av att det här skulle kunna hända mig, att det är väldigt vardagsnära och att man kan känna igen sig i det som händer, säger Katarina Genar.

Övertygad att eleverna kommer gilla

– Utifrån det jag har sett av Ord & Äventyr ska det blir mycket spännande att få de färdiga böckerna i min hand. Jag tycker mycket om berättelsen och är övertygad om att mina elever också gör det. Läromedlet är modernt och ligger helt rätt i tiden, avslutar Malin Petersson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>