Hem PEDAGOGSNACK ​Skärmsnacket viktigare än blommor och bin

​Skärmsnacket viktigare än blommor och bin

Publicerat av: Redaktionen

Skärmtid står högt på svenska föräldrars agenda.

Att prata med barnen om sociala medier och Internet ses som väldigt viktigt av de allra flesta, och ämnet rankas idag som mer angeläget än samtalen om sex och samlevnad.

Majoriteten har också regler för barnens skärmtid. Men bara en av tre föräldrar delar ett digitalt intresse med sina barn. Det visar en undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av Telenor.

I takt med att vår sociala samvaro allt mer sker online har skärmlivets spelregler seglat upp som ett vanligt samtalsämne bland barnfamiljer. Telenors undersökning visar att fler än sex av tio (62 procent) föräldrar tycker att det är väldigt viktigt att ha förtroliga samtal med barnen om sociala medier och beteende på Internet.

​Skärmsnacket viktigare än blommor och bin

Det rankas även som ett av de viktigaste samtalsämnena, före ämnen som sex och samlevnad och döden och strax efter mobbning och droger och alkohol.

– Resultatet speglar att våra barn växer upp i en digital värld och att den sociala samvaron och beteende på nätet blivit allt viktigare att adressera tidigt. Dessa samtal kan både tjäna till att rusta barnen för livet online och att som förälder få djupare insyn och förståelse. Även om vi inte har alla svaren idag så är det positivt att föräldrar tar sig an dessa frågor i nära dialog med barnen, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.

Varannan förälder har satt skärmregler

Föräldrars vilja att utveckla strategier för barns skärmtid speglar sig också i att varannan förälder (55 procent) har satt upp skärmregler för sitt barn. Av dessa sätter fler än fyra av tio (44 procent) regler för en maximal skärmtid, samtidigt som regler utifrån skärmtidens syfte sätts av en dryg fjärdedel (28 procent). Mer än varannan förälder (56 procent) uppger att de har konflikt med barnen kring skärmreglerna minst en gång i månaden, medan 39 procent har det minst en gång i veckan.

– Vi tampas med något av en skärmtidsparadox. Många oroas över barnens skärmtid men inser samtidigt att det är en ofrånkomlig del av vardagen och en dörr in till vänner, gemenskap och kunskap. Ramar och regler är bra för att ta sig an detta. Det handlar då inte bara om att begränsa tiden, utan att hitta uppmuntrande former för hur och när man vill att skärmarna ska användas, säger leg. psykolog Anne Grefberg.

Delade digitala intressen en väg framåt

Undersökningen visar att de föräldrar som är mest positiva till den digitala kommunikationens påverkan på familjelivet är de som delar ett digitalt intresse med sitt barn. De ser fler fördelar med skärmtiden och tycker i högre utsträckning att den leder till mer kontakt och bättre kommunikation med barnen. Men trots att skärmarna blivit ett vanligt inslag i familjelivet, så är det enbart var tredje (34 procent) svensk förälder som delar ett digitalt intresse med sitt barn. Minst vanligt är det bland yngre föräldrar.

– Undersökningen tyder på att yngre föräldrar inte verkar vara lika bra på att hitta gemensamma digitala intressen med sina barn, oavsett ålder på barnen. Men vi har mycket att vinna på att skapa dessa kontaktytor i ett tidigt skede. Det kan ge en arena för samtal och större förståelse för barnens digitala verklighet – ett område där barnen också kan lära oss vuxna väldigt mycket, säger Anne Grefberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>