Hem NYHETER 1 april: Barn i Sverige och världen springer 100 varv runt jordklotet för en bättre värld

1 april: Barn i Sverige och världen springer 100 varv runt jordklotet för en bättre värld

Publicerat av: Redaktionen

Måndag 1 april genomför en miljon barn jorden runt Jorden Runt-loppet för en bättre värld.

Tillsammans når de upp till 100 varv runt jordklotet och för samtidigt fram vilka förändringar de vill se till stöd för barnets rättigheter och de globala målen.

Alla har de flickors lika rättigheter och minskad fattigdom och ojämlikhet i fokus. Jorden Runt-loppet är ett samarbete mellan barnrättsorganisationen World’s Children’s Prize och Sveriges Olympiska Kommitté

Medier är välkomna att närvara den 1 april när två av de olympier som är ambassadörerna för Jorden Runt-loppet, Danijela Rundqvist, hockeyspelare och Anders Södergren, skidåkare, deltar i barnens manifestationer för en bättre värld. (Se kontaktuppgifter till skolorna längre ner.)

  • Danijela Rundqvist och barn i Huddinge utanför Stockholm genomför Jorden runt-loppet.
  • Anders Södergren deltar i barnens manifestation i Östersund, där en del av loppet sker på snö!

Olympiernas höga mål

1 april: Barn i Sverige och världen springer 100 varv runt jordklotet för en bättre värld

Barn i Sverige och världen har hårdtränat inför Jorden runt-loppet med hjälp av olympier, som här Anna Laurell Nash, olympisk boxare.

– Precis som inför ett OS är det viktigt att sätta upp både kort- och långsiktiga mål. Vi kan inte ändra allt på en dag men varje liten grej vi gör på vägen för oss närmare målet.

Det är bra att barnen blir involverade tidigt för en bättre värld.

Vi vuxna ser problemen, men för barn är det självklart att göra något åt dem också, säger Anders Södergren.

– Tillsammans ska vi hjälpa världen att nå målen, säger Danijela Rundqvist som också vill inspirera barnen till att röra på sig och ha roligt. Allt för att både världen och barnen ska må bättre!

– Barnen är vår framtid. Det är fantastiskt att få vara med och inspirera till att jobba för en bättre värld tillsammans. Jag brinner själv mycket för utveckling, jämlikhet och idrott, vilket går hand i hand med det vi ska göra, säger Anna Laurell Nash, som också är ambassadör för Jorden runt-loppet.

Totalt är ett 20-tal olympier med och inspirerar skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling, med avstamp i de olympiska värderingarna och egna idrottsliga erfarenheter. Tillsammans bidrar de till att målen uppnås till år 2030, och därmed till att stärka flickors lika rättigheter, minska extrem fattigdom och orättvisor, samt lösa klimatkrisen. Jorden runt-loppet genomförs med stöd av Svenska Postkodlotteriets särskilda satsning på de globala målen.

Målgång 1 april

Barnen legat i hårdträning sedan årsskiftet och med hjälp av olympier lärt sig om de globala målen, och om hur de själva kan bidra till en bättre värld. Den 1 april deltar skolbarn i Sverige i den global manifestation där barn jorden runt bildar mänskliga kedjor och står upp för barnets rättigheter, särskilt flickors lika rättigheter, klimatet, fred och rättvisa. Kedjan förlängs sedan genom att barn går eller springer 3 km. Målet är gemensamt samla ihop till minst 100 varv runt jordklotet!

Fokus på flickors rättigheter

Flickors lika rättigheter, det femte globala målet för ökad jämställdhet, är i fokus under Jorden Runt-loppet för en bättre värld. Bland barnen som deltar finns flickor som tvingats till barnäktenskap och som har utsatts för övergrepp i bl.a. Kongo-Kinshasa och Zimbabwe. Mål 10, för ökad jämlikhet i och mellan länder, samt mål 16, för rättvisa och fredliga samhällen lyfts också. Satsningen bidrar dessutom till att nå det tredje målet, som handlar om hälsa och välbefinnande.

Kontaktuppgifter inför måndag den 1 april

  • Snättringeskolan, Huddinge
    Danijela Rundqvist möter elever från ca 9.30. Elevernas manifestation börjar ca 12.20. Den avslutas med att de springer/går 3 km tillsammans med Danijela. Kontakta WCP eller läraren direkt: Cecilia Söderlund, cecilia.soderlund@huddinge.se, 08-535 307 50, 0703 617547
  • Odenslundsskolan, Östersund
    Anders Södergren möter elever från ca 9.30. Elevernas manifestation börjar ca 12.20. Den avslutas med att de springer, går och åker skidor 3 km tillsammans med Anders. Kontakta WCP eller läraren direkt: Lena M Johansson, Lena.M.Johansson@ostersund.se, 063-14 34 61, 0706690204

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>