Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM 15 skolprojekt nominerade till Webbstjärnan – medvetna nätanvändare och källkritik i fokus

15 skolprojekt nominerade till Webbstjärnan – medvetna nätanvändare och källkritik i fokus

Publicerat av: Redaktionen

I år deltog 65 000 elever i över 1700 lag i Webbstjärnan vilket gör det till en av Sveriges största skoltävlingar.

Internetstiftelsen i Sverige, IIS arrangerar tävlingen för nionde året i rad. Bland årets 15 nominerade bidrag finns kemisajter, DYI-bloggar, kynologiwebbar (hundkunskap), värdegrundsarbeten och en digital simskola.

15 skolprojekt nominerade till Webbstjärnan - medvetna nätanvändare och källkritik i fokus

15 skolprojekt av elever i grund- och gymnasieskolan är nominerade i Webbstjärnan 2017 och för nionde året i rad arrangerar Internetstiftelsen i Sverige, IIS, skoltävlingen för elever i grund- och gymnasieskolan. Tävlingen går ut på att skapa en webbplats av valfritt skolarbete. Syftet är att både pedagoger och elever ska kunna känna sig trygga och säkra i användningen av internet och vara medvetna om hur källor på webben skapas. Som ett led i detta nomineras i år webbplatser som tydliggjort sitt arbete med källkritik.

– Vi vill skapa medvetna internetanvändare och en del av vårt arbete handlar därför om att utbilda fler inom källkritik. Vem är avsändare till texten du läser, eller varför delar den här personen just den här webbplatsen, var kommer informationen ifrån? Det är några av de beståndsdelar som de som deltar i Webbstjärnan lär sig. När elever själva blir avsändare på nätet blir de också mer kunniga i hur och vad de ska värdera i en digital källa. Källkritik i praktiken är en viktig del av Webbstjärnan, säger Kristina Alexanderson, Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Prisutdelningen för Webbstjärnan äger rum på Goto10 i Stockholm den 15 maj.

Här finns alla nominerade bidrag och mer information om Webbstjärnan.

1700 lag deltog – 15 nominerades
Webbstjärnans jury har gått igenom alla bidrag och valt ut 15 webbplatser som nominerats i de olika tävlingskategorierna gymnasium, högstadium, mellanstadium och lågstadium. Vinnarna koras vid en prisceremoni på Goto10 i Stockholm 15 maj. Alla nominerade lag får 1500 kronor. Vinsterna är alltifrån 20 000 kronor för bästa bidrag till 2000 kronor för Allmänhetens pris. Konferencierer på prisceremonin är Webbstjärnans Kristina Alexanderson och programledaren Ola Selmén, känd från bland annat “Amigo” i SVT.

Mer om Webbstjärnan
Webbstjärnan är en tävling för elever i grund- och gymnasieskolan som går ut på att skapa webbplatser av valfritt skolarbete. Syftet är att lärare och elever lär sig mer om hur internet funkar. Under arbetets gång lär sig eleverna om källkritik, upphovsrätt och hur man skriver för webben. Varken lärare eller elever behöver några förkunskaper eftersom verktygen är enkla och IIS erbjuder gratis .se-domännamn, webbhotell och utbildningsmaterial. Tävlingens fokus ligger på innehåll, inte tekniska lösningar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>