Hem Efter plugget Alla kommuner är med – gratis sommarlovsaktiviteter i hela Sverige 2017

Alla kommuner är med – gratis sommarlovsaktiviteter i hela Sverige 2017

Publicerat av: Redaktionen

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har fördelat bidrag till landets samtliga kommuner för gratis sommarlovsaktiviteter för årets sommarlov. 

Landets kommuner får dela på cirka 200 miljoner kronor för att ordna gratis aktiviteter för barn och unga i åldrarna 6-15 år under sommarlovet 2017.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fördelar pengarna på uppdrag av regeringen.

Alla kommuner är med – gratis sommarlovsaktiviteter i hela Sverige 2017 3

—     Alla barn och unga ska ha rätt till meningsfulla upplevelser på sommarlovet oavsett familjens ekonomi. Tyvärr lever alltför många barn och unga i utanförskap med få möjligheter till delaktighet och gemenskap.

Fjolårets sommarlovsbidrag till kommuner att anordna kostnadsfria aktiviteter för barn och unga skapade goda förutsättningar för fortsatta insatser där barn lär känna barn med annan bakgrund och andra erfarenheter.

Det är därför glädjande att alla landets kommuner nu kommer anordna kostnadsfria aktiviteter för de medel som MUCF fördelar, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

—     Regeringens sommarlovsbidrag, som är vikt till aktiviteter för barn och unga, är ett verktyg som kan motverka ökade sociala och ekonomiska klyftor och att barn och unga lever under olika villkor med olika förutsättningar. Bidragssumman som varje kommun har rekvirerat är baserad på antal barn i hushåll med försörjningsstöd i respektive kommun, säger Lena Nyberg.

Fakta om sommarlovsbidraget:

• Sista ansökningsdag är 1 juli, men samtliga kommuner i Sverige har rekvirerat bidraget.

• Det är barn i åldersgruppen 6 till 15 år som ska få en möjlighet till sommaraktiviteter.

• Satsningen ska stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund.

• Myndighetens utvärdering av sommarlovsbidraget visar att många kommuner fått särskild framgång i att ge meningsfulla aktiviteter för unga när kommunerna har samverkat med det civila samhället och haft aktiviteter för unga som leds av unga.

• Under 2016 rekvirerade 283 av Sveriges 290 kommuner bidraget och kunde därmed erbjuda över 600 000 barn och unga många olika typer av sommarlovsaktiviteter. Det gjorde det möjligt för unga med olika socioekonomiska bakgrunder att mötas och utvecklas tillsammans vilket också är ett uttalat syfte med sommarlovsbidraget.

• Bidragssumman som varje kommun har rekvirerat är baserad på antal barn i hushåll med försörjningsstöd i respektive kommun.

• Här kan du läsa mer om bidrag till sommarlovsaktiviteter: https://www.mucf.se/bidrag-till-sommarlovs-aktiviteter

• Vill du se hur mycket varje kommun rekvirerat, hittar du detta i fördelningsnyckeln: https://www.mucf.se/sites/default/files/fordelningsnyckel-sommarlovsaktiviteter-2017.pdf

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>