Allt färre unga känner hopp om klimatet
Hem PEDAGOGSNACK Allt färre unga känner hopp om klimatet

Allt färre unga känner hopp om klimatet

Publicerat av: Redaktionen

Allt färre unga känner hopp om att vi kan lösa klimatkrisen, 42 procent jämfört med 51 procent år 2020.

Andelen unga som anser att de kan påverka klimatet minskar och fler tycker att det är politikernas ansvar att lösa klimatkrisen.

Det visar årets undersökning Barn och unga om klimatet, som genomförts av Kantar Public på uppdrag av Våra barns klimat.

Allt färre unga känner hopp om klimatet

Färre unga känner hopp om klimatet

– Det är oroväckande att allt färre unga känner hopp om att vi kan lösa klimatkrisen. Samtidigt ser vi att andelen unga som upplever att de kan påverka klimatet minskar och att fler anser att politikerna bär det största ansvaret för att lösa klimatkrisen. Det ger en tydlig signal till den nya regeringen om vikten av att vidta kraftfulla åtgärder för klimatet och visa våra unga att deras framtid tas på allvar, säger Klara Adolphson, styrelseordförande för Våra barns klimat.

Undersökningen som genomfördes efter valet i september 2022 visar att 55 procent av landets unga mellan 12 och 18 år är ganska eller mycket oroliga för vad som kommer att hända med vårt klimat och vår miljö i framtiden. Andelen som anser att de kan påverka klimatet och miljöns framtid har minskat under de senaste åren, från 65 procent år 2020 till 53 procent i år.

Fler anser att politikerna bär det största ansvaret för att minska klimatförändringarna och lösa miljöproblemen, 45 procent jämfört med 34 procent år 2020. Andelen som anser att det är individer som bär det största ansvaret för att lösa klimatkrisen har minskat, 17 procent jämfört med 33 procent år 2020.

– Vi kan se att ungas hopp om att vi ska lösa klimatkrisen minskat parallellt med att allt färre upplever att de kan vara med och påverka klimatet. Barn och unga påverkas av klimatkrisen redan nu, både fysiskt och psykiskt. Därför vill vi se ett politiskt ledarskap som ger våra unga framtidstro och omvandlar oro till handlingskraft, säger Klara Adolphson, styrelseordförande för Våra barns klimat.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>