Alltmer populärt att utbilda barn i kodning och programmering

Ett antal institut erbjuder utbildningar i programmering och kodning för barn. Denna nya trend introducerar kodning för yngre sinnen.

Utbildningar för barn med fokus på kodning och programmering

Alltmer populärt att utbilda barn i kodning och programmering 1Ingen har kunnat förbise hur teknologin utvecklats i rasande fart de senaste åren och hur beroende vi har blivit av att ständigt vara uppkopplade i vårt vardagliga liv. Av just denna anledningen är det inte många som rycker på ögonbrynen när vi ser barn bekanta sig med ny spännande teknologi i en väldigt tidig ålder. Överallt kan vi se barn använda surfplattor innan de lärt sig ta sina första steg och många får dessutom sin första smarttelefon långt innan de hunnit fylla 10 år.

I takt med detta paradigmskifte har en ny trend börjat ta form, där barn i tidig ålder blir exponerade till en av värld av kodning och programmering. Majoriteten står enade och är positiva till det faktum att dessa utbildningsområden får allt mer tid i strålkastarljuset, då behovet av begåvade programmerare och kodare i framtiden växer sig starkare för varje dag som går. Flera skolor runt om i världen, inte minst i Sverige, erbjuder nu specialinriktade utbildningar med fokus på just programmering och kodning för barn och ungdomar.

Apples Sommarläger för framtidens programmerare

Förutom alla produkter Apple är kända för, erbjuder de även utbildningar och kurser utformade för att ge användare större förståelse och kunskap i Apples egna produkter och mjukvara. En del av oss blev dock lite tagna på sängen när Apple började annonsera om sitt nya sommarläger som inriktar sig specifikt till barn. Lägret heter kort och gott Apples Sommarläger och under tre dagar låter Apple nyfikna barn i åldrarna 8-12 år utforska områden som kodning, illustration, musikkomponering och filmskapande. Barnen får även chansen att skapa ett eget spel som dem i slutet av lägret presenterar för vänner och familj.

För bara några år sedan skulle många höja på rösten och påpeka att detta är en på tok för tidig ålder för att ge sig in i något så komplicerat som kodning, men i dagens samhälle håller detta på att bli vardag. Desto tidigare våra barn och ungdomar får grepp om vad kodning och programmering verkligen är, desto större chans har de att bemästra detta område och göra karriär – långt innan studentdiplomet åkt upp på väggen.

Lär dig koda med appar

Apples Sommarläger äger endast rum i deras butiker förtillfället, vilket innebär att alla inte har chansen att delta. Lyckligtvis finns det flera andra metoder att ta vid för att introducera kodning och programmering till våra barn.  Det finns en rad olika appar med precis samma syfte, som du antingen betalar några kronor för eller laddar ner helt gratis. Flera av dessa appar är designade och utformade för att vara både vara underhållande, samt lärorika, och fungerar alldeles utmärkt som inkörsport om du vill att ditt barn skall skapa sig ett intresse för kodning och programmering i tidig ålder.

Anledningen till att kodning kan anses vara spännande för många barn är inte svårt att räkna ut; nästan alla barn älskar att spela spel och vem skulle inte vilja kunna skapa ett sjäv? Vår tids främsta uppfinnare och entreprenör, Elon Musk, tjänade några av sina första kronor genom programmering när han var blott 10 år gammal. Vid denna unga ålder hade han redan skapat ett datorspel med titeln Blastar, ett rymdspel som han sedan sålde för 500 USD och kom att bli startskottet för hans världsomfattande karriär inom teknik och nyskapande.

Några tips på spännande appar för barn som är nyfikna på kodning och programmering är:

Dessa appar lär barnen, men även vuxna om de så vill, grundprinciperna för kodning och programmering på ett oerhört användarvänligt och underhållande vis. Det kan komma att krävas en hel del  tankeenergi, men när bitarna börjar falla på plats kan man spendera timmar framför skärmen.

Övriga utbildningar

Det finns även andra rörelser som erbjuder barn och ungdomar chansen att pröva på kodning och programmering runt om i Sverige. Nedan följer två spännande alternativ med fokus på teknik och nyskapande; ta en titt och se om något passar.

Viktigt att börja tidigt

Som alla förstår är programmering och kodning ett väldigt brett och komplicerat område. För att ge sitt barn, och sig själv, så bra förutsättningar som möjligt, är det viktigt att i en så tidig ålder som möjligt att exponeras för detta område. Det kanske låter galet att skicka iväg en 8-åring på ett sommarläger för kodning – men vem vet, kanske blir det vår nästa Elon Musk eller Bill Gates?