Amit får central roll i högskolans forskning och utbildning inom AI
Hem TEKNIK Amit får central roll i högskolans forskning och utbildning inom AI

Amit får central roll i högskolans forskning och utbildning inom AI

Publicerat av: Redaktionen

Högskolan Väst förstärker med ny kompetens inom artificiell intelligens (AI).

Amit Mishra är ny professor i sensorteknik med inriktning AI och har bred kompetens och erfarenhet inom tillämpad AI.

Han blir ett värdefullt tillskott i vår AI-forskning och i utbildningar på avancerad nivå.

Möt Amit Mishra som här berättar kort om sin roll på Högskolan Väst.

Berätta om din bakgrund!

– Jag har doktorsexamen från University of Edinburgh och cirka 20 års erfarenhet av att arbeta med design av sensorsystem och tillämpad artificiell intelligens. 2019 kom jag i kontakt med Högskolan Väst och har sedan dess samarbetat med högskolans forskare. De två senaste åren har jag varit affilierad professor och sedan januari 2023 är jag anställd.

Vad handlar din forskning om och varför har du valt det här området?

Amit får central roll i högskolans forskning och utbildning inom AI

Amit Mishra är ny professor i sensorteknik med inriktning AI vid Högskolan Väst. Han har bred erfarenhet av tillämpad AI och blir ett värdefullt tillskott i vår forskning och utbildning i ämnet. Privat bild.

– Jag har en bakgrund inom elektronikteknik och har arbetat med beröringsfria sensorer som exempelvis radarfjärranalys. Jag har lång erfarenhet av sensorsystemdesign och förståelse för data som kommer från sensorerna. Jag är också intresserad av datorteknik med fokus på AI, till exempel bioinspirerade maskininlärningsarkitekturer som är ett växande område.

– Det här ämnet är intressant eftersom det har tillämpningar inom många områden – allt från smart tillverkning, till cirkulär ekonomi.

Vad menas med tillämpad AI?

– AI används idag för en rad olika applikationer inom tillverkningsindustrin, exempelvis för designoptimering, produktutveckling, kvalitetssäkring av produktion, förebyggande underhåll, maskinstyrning och maskinövervakning. Det finns också en stor bredd av AI-tekniker – allt från djupinlärning och klusteranalys, till neurala nätverk och vektormaskiner.

Vad fokuserar du på framöver?

– Högskolan planerar att utveckla kurser, utbildningsprogram och forskning inom maskininlärning och AI. Det ser jag fram emot att arbeta med. Jag kommer också att undervisa på masterprogrammet i AI och automation.

– Framöver skulle jag vilja använda min expertis inom sensorer och AI för att lösa utmaningar relaterade till hållbara utvecklingsmål. Hållbarhetsperspektivet är viktigt att ha med i alla forskningsprojekt för att kunna bidra till en positiv samhällsutveckling.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>