Ännu mer historiska nyheter i KB:s onlinetjänst

Kungliga biblioteket (KB) fortsätter att digitalisera äldre dagstidningar.

Ännu mer historiska nyheter i KB:s onlinetjänst 1Nu kan du läsa Nerikes allehanda, Norrköpings tidningar, Sundsvalls tidning och Östgöta-Correspondenten från åren 1851–1895 i KB:s onlinetjänst Svenska Dagstidningar.

KB:s onlinetjänst är en rik informationskälla för dig som är intresserad av historia. Alla dagstidningar i tjänsten som är äldre än 115 år går att läsa och bläddra i via nätet. Genom dem kan du följa både lokala och världshistoriska händelser direkt när de begav sig.

Nerikes allehanda, Norrköpings tidningar, Sundsvall tidning och Östgöta-Correspondenten är bara några exempel på tidningar vars äldre nummer vi har digitaliserat. Just nu pågår två KB-projekt för digitalisering av historiska dagstidningar. Projekten går i mål i slutet av 2017. Då kommer närmare två miljoner sidor från 60 tidningstitlar att finnas fritt tillgängliga i vår onlinetjänst.

Riksbankens jubileumsfond har bidragit med ett anslag på 10 miljoner för digitaliseringen. Här hittar du en fullständig lista över tidningar som finns, eller inom kort kommer att finnas i Svenska dagstidningar.

FAKTA: Svenska dagstidningar
I KB:s onlinetjänst finns i stort sett samtliga nummer av flera svenska dagstidningar, från start fram tills i dag. Vi fyller löpande på med nya nummer. Artiklar som är äldre än 115 år går att se i sin helhet på nätet. Av upphovsrättsliga skäl måstes nyare artiklar läsas i KB:s lokaler i Humlegården i Stockholm. Däremot går det göra fritextsökningar i allt material, oavsett var du befinner dig.