Hem TEKNIK Aruba ”Atmosphere 2017” i Paris Disneyland – vad är på gång inom bl.a Internet of Things och skola

Aruba ”Atmosphere 2017” i Paris Disneyland – vad är på gång inom bl.a Internet of Things och skola

Publicerat av: Redaktionen

Aruba slog upp portarna till sitt årliga event – EMEA Atmosphere.

I år hölls evenemanget utanför Paris.

IT-Pedagogen åkte dit för att kolla in vad som är på gång inom bl.a. Internet of Things och skola.

Vi fick möjlighet att träffa Arubas Sverigechef Richard Schumacher och fråga honom hur han ser på utvecklingen. Aruba har hittat en tydlig plats i HPE-familjen med ansvar för ”the Intelligent Edge” och det känns bra, inleder Richard. Vi ser att det händer otroligt mycket inom området just nu som omfattar alla enheters uppkoppling mot nätet. Gissningsvis runt 70 % av våra kunder genomför olika satsningar på digitalisering av sina verksamheter, där ibland Lunds Universitet.

Aktivitetsbaserade kontor

Aruba ”Atmosphere 2017” i  Paris Disneyland - vad är på gång inom bl.a Internet of Things och skola

Arubas Sverigechef, Richard Schumacher

Aktivitetsbaserade kontor är ett tidstypiskt exempel som många redan tillämpar eller strävar emot. Det för i sin tur med sig nya behov av nätlösningar.

I en kontorsmiljö där man inte har en fast plats utan istället sätter sig på den plats som bäst motsvarar den dagens uppgifter uppstår det ett behov av att enkelt kunna hitta varandra och snabbt få en klar bild av var den som jag söker sitter just idag. Det ställer krav på att vi lätt hittar varandra oavsett om vi har satt oss i en ”teamyta” eller stängt in oss i ett rum, med avstängd mobiltelefon, för att arbeta fokuserat.

Det ställer även krav på våra devices. Hur kopplar vi upp dem på säkraste och effektivaste sätt? Vi ser att nuvarande lösningar med fasta portar är på väg bort. Vi tittar på hur vi kan hjälpa den tillverkande industrin att hitta bra lösningar för hur man på bästa och säkraste sätt övervakar de uppkopplade enheterna.

Godisautomaten – Vän eller fiende?

De flesta av oss ser positivt på att det kommer lösningar som gör vår vardag mycket enklare. Vi kan utnyttja vår egen tid på ett bättre sätt och vi kan göra en sak från flera olika platser. Baksidan av myntet är att vi blir mer sårbara i våra vardagstjänster. Som exempel kan nämnas att nyligen fick ett företag sina godisautomater hackade, säger Richard. De automaterna kan hantera kortbetalningar och är uppkopplade mot Internet. På så sätt kunde man komma åt kontokortsinformation och komma åt betalningarna. I vår ambition att göra vardagslivet lättare får vi inte glömma bort att våra uppkopplade enheter kan vändas emot oss därför ser vi vår rollbaserade nätarkitektur som en väldigt bra lösning för dessa utmaningar . När vi växte upp fick vi höra av vår tandläkare att det inte var bra för tänderna med godis. De av oss som är tillräckligt erfarna (gamla) kommer dessutom ihåg Flourtantens besök i våra klassrum. Idag kan godisautomaterna åter vara en fara för oss.

Stora utmaningar väntar för IT-avdelningarna

Generellt sett har IT-avdelningarna en enorm utmaning framför sig. Samtidigt som de ska ta fram egna lösningar, implementera upphandlade lösningar så ska de även skapa en säker IT-miljö för såväl användarna som företaget. Ett sätt att snabbare kunna bemöta nya hot är att se till att administrationen av näten blir enklare, utan att för den skull bli sämre. Vi kan till slut hamna i en situation där IT-ansvariga nästan får en roll som Cyberpoliser inom företagen.

Trådlöst växer så det knakar

IT-Pedagogen fick även en pratstund med Gunnar Knutsson som är ansvarig för infrastruktur på Lunds Universitet.

Aruba ”Atmosphere 2017” i  Paris Disneyland - vad är på gång inom bl.a Internet of Things och skola

Gunnar Knutsson, ansvarig för infrastruktur på Lunds Universitet

Han håller med om att trådlösa lösningar växer så det knakar. Det är klart att det finns säkerhetsaspekter med den nya tekniken. Men fördelarna överväger, säger Gunnar.

Vår största utmaning är att hänga med i utvecklingen så att våra studenter ligger i framkant när de lämnar oss. Kostnadsbiten är en annan utmaning. Att hela tiden följa med i utvecklingen medför stora kostnader, men det är som sagt viktigt för oss att våra studenter har kunskap om det senaste när de lämnar oss för att komma ut i arbetslivet. Det är vår kvalitetsstämpel.

På vår IT-avdelning, LDC, är vi ca: 100 personer varav 8 håller på med nätverk och 2-3 medarbetare jobbar med säkerhet. Det enskilt viktigaste för oss just nu är att bygga ut vårt nya trådlösa nät. I samband med att vi började bygga det valde vi Aruba som leverantör. Vi ville ha en stor seriös aktör och vi ville få service på plats.

Jag har jobbat på LDC i 30 år, i många olika roller. Internet tog sina första stapplande steg inom universitetsvärlden och det har varit en spännande resa att få följa utvecklingen från det perspektivet, avslutar Gunnar Knutsson.

Efter tre intensiva och informativa dagar stängde EMEA Atmosphere för denna gång.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>