Hem NYHETER Att inte vara 1:1 och arbeta med digitala läromedel

Att inte vara 1:1 och arbeta med digitala läromedel

Publicerat av: Redaktionen

Kan man arbeta med Clio Online trots att skolan inte är 1:1? Självklart kan man det.

Anna Johansson från Älvbrinkens skola i Vindeln använder Clio Online sedan ett år tillbaka.

Att inte vara 1:1 och arbeta med digitala läromedel

Anna Johansson.

Att alla elever och lärare på skolan har sin egen dator eller surfplatta är inte en självklarhet. Men det behöver inte betyda att det inte går att arbeta med digitala läromedel.

Älvbrinkens skola i Vindeln använder sig av Clio Online sedan ett år tillbaka. Här har man tillgång till totalt 24 lånedatorer. Men Anna Johansson, som jobbar som mellanstadielärare på skolan, berättar att hon till större delen av tiden arbetar med Clio Onlines digitala läromedel i sin undervisning.

– Jag ser inga utmaningar med att jobba med digitala läromedel, trots att vi inte är 1:1.

Använder projektorn och uppläsningsfunktionen

Anna berättar att de endast har tillgång till 24 lånedatorer under två lektioner i veckan, men att det går utmärkt att arbeta digitalt ändå. Hon menar att det är A och O att anpassa sig efter förutsättningarna och att man kan arbeta med de flesta uppgifterna i helklass eller i grupp med hjälp av en projektor.

– Jag använder mig av en projektor och lägger upp allt som vi ska göra på skärmen, så att alla kan se. Ibland får eleverna läsa texterna som vi arbetar med individuellt och sedan svarar vi på frågorna tillsammans. Eller så läser jag texterna från portalerna högt. Ibland använder jag mig av Clio Onlines uppläsningsfunktion. Och så jobbar vi med texten tillsammans.

Kompletterar med whiteboard och skrivböcker

De få gånger i veckan som Anna och hennes klass har tillgång till datorerna brukar de arbeta med de individuella uppgifterna, men oftast arbetar eleverna individuellt utan dator eller surfplatta. Då använder de sig av whiteboardar och skrivböcker i stället.

– Vi jobbar mycket med miniwhiteboardar och vanliga skrivböcker. Så i vissa moment, som i svenska där de ska skriva en deckare eller en miljöbeskrivning, får de skriva för hand i sin skrivbok. Men även här går vi igenom instruktioner från portalerna på tavlan med hjälp av projektorn.

Underlättar läxutdelningen för både lärare och elever

Även utanför klassrummet har Clio Online underlättat för Anna och eleverna. Anna delar ut läxor via Mitt Clio, och både eleverna och lärarna tycker att det går smidigt och är enkelt.

– Jag brukar skicka hemuppgifter via Clio Online. Med klassen jag jobbar med nu har jag kollat upp att de flesta elever har en dator eller surfplatta hemma, som de kan göra sina uppgifter på. Sedan är det några som inte har tillgång till en enhet hemma. Då har jag löst det så att jag bokar en dator åt dem på skolan, där de får göra hemuppgiften. Det har fungerat jättebra!

Skriver ut material vid behov

Har man ändå inte möjlighet att jobba digitalt med en uppgift, går det utmärkt att skriva ut uppgiften. På så vis kan de elever som inte kommer åt uppgiften hemifrån göra den med papper och penna.

– Jag försöker i möjligaste mån att inte skriva ut, men det är en fantastisk möjlighet att kunna göra det. Även i klassrummet använder jag utskriftsfunktionen, till exempel i moment där eleverna ska läsa själva.

Möjligheter snarare än utmaningar

Anna ser inga utmaningar med att jobba med ett digitalt läromedel, trots att skolan inte har så många enheter till eleverna.

– Jag ser inga utmaningar med att jobba med ett digitalt läromedel, trots att vi inte är 1:1. Det ger mig fortfarande en bra variation i undervisningen – det är lätt att rätta och det sparar massor av tid för mig som lärare!

Annas bästa tips för hur du kan jobba med Clio Online om skolan inte är 1:1

1. Använd projektor
Se till att ni har en projektor i klassrummet, så att alla kan se materialet från skärmen.

2. Använd skriva ut-funktionen
Om du vet att eleverna måste jobba individuellt, men inte har tillgång till en dator – skriv ut samma uppgift som de hade fått på datorn eller surfplattan. Utskriften ser exakt likadan ut, utan omformateringar, vilket gör att eleverna lätt känner igen materialet.

3. Se möjligheterna
Det handlar om din inställning, för även om du inte har datorer till alla elever kan du fortfarande utnyttja de fördelar som Clio Onlines ämnesportaler ger.

Läs mer här: clioonline.se

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>