Hem EFTER PLUGGET Barbro Westlund får årets Ingvar Lundbergpris

Barbro Westlund får årets Ingvar Lundbergpris

Publicerat av: Redaktionen

Pedagogen och författaren Barbro Westlund tilldelas 2017 års Ingvar Lundbergpris för sina banbrytande insatser för undervisning i läsförståelse.

Priset delas ut på Natur & Kulturs Läskonferens i Stockholm idag och prissumman är 100 000 kr.

–Vi är mycket glada att få tilldela Barbro Westlund årets stora pris inom läs- och skrivutveckling. Hon är en stor inspirationskälla för många lärare i den svenska skolan, säger Ann-Charlotte Smedler, ordförande i juryn till Ingvar Lundbergpriset.

Juryns motivering:

Barbro Westlund får årets Ingvar Lundbergpris

Barbro Westlund fotograferad av Annika af Klercker

”Barbro Westlund tilldelas Ingvar Lundbergpriset 2017 för sina banbrytande insatser för aktiv läsförståelseundervisning och sin förmåga att översätta internationell forskning till svensk klassrumspraktik. Som erfaren lågstadielärare och disputerad forskare är hon lika förtrogen med läsförmågans tekniska sida som språkförståelsens och sammanhangets betydelse för hur en text kan avkodas. Barbro Westlund inspirerar och ger konkreta verktyg och har bidragit till att höja hela lärarkårens beredskap att undervisa i läsförståelse.”

Barbro Westlund är lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet. Hon har arbetat som klasslärare i 25 år, disputerade 2013 på avhandlingen Att bedöma elevers läsförståelse och bland annat gett ut boken Att undervisa i läsförståelse (2009). I regeringens projekt Läslyftet är Barbro Westlund en ofta anlitad föreläsare och hon är medförfattare till Skolverkets kunskapsöversikt Att läsa och förstå. Läsförståelse av vad och för vad? (2016).

–Stiftelsen Natur & Kultur har skapat priset för att ta ett humanistiskt samhällsansvar och samtidigt hylla Ingvar Lundbergs minne. Att kunna läsa och förstå en text är en grundläggande förutsättning för att delta i ett demokratiskt samhälle, säger Ann-Charlotte Smedler.

Ingvar Lundbergpriset
Barbro Westlund är den fjärde mottagaren av Ingvar Lundbergpriset. Det årliga priset tilldelas en person som har gjort avgörande insatser inom forskning och utbildning för att främja kunskap om läs- och skrivinlärning. Det kan också ges till en pedagog som har utvecklat metoder för att undervisa barn i läsning och väckt deras lust att läsa. Priset är uppkallat efter Ingvar Lundberg (1934–2012), professor i psykologi och en internationellt erkänd forskare inom läs- och skrivutveckling och dyslexi.

Prisutdelningen sker på Natur & Kulturs Läskonferens på Stockholm Waterfront i Stockholm klockan 12.45 den 24 mars.

Juryn för Ingvar Lundbergpriset:
Ulf Fredriksson, docent, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet
Elisabet Nihlfors, professor vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet
Lotta Olsson, kritiker och skribent, Dagens Nyheter
Ann-Charlotte Smedler, professor emerita, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet samt styrelseledamot i Natur & Kultur och juryns ordförande
Marie Trapp, lärare i Nyköpings kommun

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>