Barnorganisationen Junis lanserar Vuxna som vet
Hem Nyheter Barnorganisationen Junis lanserar Vuxna som vet

Barnorganisationen Junis lanserar Vuxna som vet

Publicerat av: Redaktionen

15 procent av alla barn i Sverige påverkas negativt av en förälders drickande, men bara enstaka procent av dessa barn nås av samhällets stöd.

Barnorganisationen Junis lanserar därför Vuxna som vet, en kunskapsportal för att fler vuxna som möter barn ska få kunskap och förmåga att upptäcka och stötta de barn som far illa.

“Vårt mål är att vi ska bli fler vuxna som har kunskap och gör positiv skillnad för utsatta barn”, säger Mona Örjes, Junis förbundsordförande.

Barnorganisationen Junis lanserar Vuxna som vetVarje år undersöker Junis vilket stöd Sveriges kommuner ger till barn som växer upp i missbruksmiljö, resultatet publiceras i en rapport. 320 000 barn påverkas negativt av att en vuxen i hemmet dricker för mycket alkohol, men årets rapport visar att enbart EN procent av dessa barn fick stöd av sin kommun under 2020. Det är långt ifrån tillräckligt! För att kunna upptäcka och stötta fler barn behöver vi bli fler vuxna som vet hur stort problemet kring barn i missbruksmiljöer är, vilka konsekvenser det får och hur man kan upptäcka när barn far illa.

Den 4 oktober, på den internationella barndagen, lanserade Junis därför Vuxna som vet, en kunskapsportal som särskilt vänder sig till personer som möter barn i sin yrkesroll. Portalen rymmer filmer och material som ger en kunskapsgrund att stå på och fördjupande information för personal inom skola, förskola och socialtjänst. Utöver det finns en film om hur man pratar med barn om svåra saker och en om hur man kan skriva handlingsplaner. Kunskapsportalen går bra att använda själv, men förslagsvis också med kollegor på en arbetsplats där man möter barn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>