Hem FORSKNING Bättre betyg i hälsosamma klassrum

Bättre betyg i hälsosamma klassrum

Publicerat av: Redaktionen

Ny forskning visar ett samband mellan god inomhusmiljö i skolan och elevers skolresultat.

Det statliga stödet för upprustning av skollokaler behöver förbättras och förlängas, så att fler elever kan nå sin fulla potential.

Att dålig inomhusmiljö kan orsaka hälsoproblem har visats i många studier. Fukt- och mögelskador i byggnader ökar risken för luftvägsproblem och astma med 30-50 procent, och dålig luft kan ge huvudvärk, trötthet och förvärrad astma. Enligt WHO utgör luftföroreningar en stor hälsorisk.

Bättre betyg i hälsosamma klassrumNyligen rapporterades att barns kognitiva utveckling hämmas av innerstadsluftens ultrafina partiklar*. Forskning visar också att dålig inomhusluft kan ligga bakom hög sjukfrånvaro i förskolan.

– Skolan är Sveriges största arbetsplats och barnen har skolplikt, men många måste alltså vistas i lokaler som gör dem sjuka. Vi anser att det är orimligt att barnen ska behöva betala priset för samhällets oförmåga att ge dem en hälsosam arbetsmiljö, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

De kommuner som åtgärdar dålig inomhusmiljö i skolorna har mycket att vinna. Utöver att barnen mår bättre, visar forskning från Danmark att det finns ett samband mellan ökad friskluftstillförsel och sänkt temperatur i klassrummen och ökade prestationer hos skoleleverna. Fördubbling av friskluftstillförseln från en mycket låg nivå kan ge en förbättring av elevernas prestationer med närmare 15 procent. Skulle luftflödena fördubblas ytterligare i nivå med de som oftast projekteras vid nybyggnad av skolor i dag, handlar det om en förbättring av skolprestationerna på totalt 29 procent.

Under 2016-2018 finns ett statligt stöd för upprustning av skollokaler att söka hos Boverket, men trots att behoven är stora har få kommuner gjort det. En undersökning till kommunpolitiker på uppdrag av Astma- och Allergiförbundet 2017 visar att stödet är okänt för många kommuner. Hela 85 procent av respondenterna ansåg dock att stödet bör finnas kvar och 51 procent ville att stödet ska öka.

– Det statliga stödet för upprustning av skollokaler är en viktig pusselbit i arbetet för bättre skolmiljöer. Nu behöver stödet och villkoren förändras, så att fler barn kan må bra i skolan och nå sin fulla potential. Astma- och Allergiförbundet vill att stödet ska finnas kvar även efter 2018, att informationen om det förbättras och ansökan förenklas. Resurserna för handläggning på Boverket behöver utökas och medfinansieringen från kommuner/huvudman vid ansökan minskas, säger Maritha Sedvallson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>