Hem EVENT BETT-dagarna: Med Clio i London

BETT-dagarna: Med Clio i London

Publicerat av: Redaktionen

Jämfört med förra året presenterade Bonnierägda Clio ett lite annat upplägg under Bett-dagarna i London.

Ifjol var allt koncentrerat till ett pubevent med föreläsare/inspiratörer.

Danska och svenska Clio gjorde gemensam sak och höll sitt event tillsammans.

BETT-dagarna: Med Clio i London 3Även i år var både den danska och den svenska delen av Clio på plats i London men valde att operera var för sig. IT-pedagogen deltog i den aktivitet som presenterades av Clio från Sverige.

Det hela började med en stadspromenad genom Westminister med korta stopp för lite frågesport. Frågorna var lite av en blandning mellan följdfrågorna i ”Så ska det låta” och kluriga skolfrågor. Klart passande för ett läromedelsföretag.

Promenaden avslutades med en tur i London Eye för att sedan övergå i en trivsel och nätverkskväll på puben The Swan i Bayswater. Ett tjugotal pedagoger från  olika delar av Sverige deltog i evenemanget, klart färre än förra året men då ska man ha i åtanke att även danskarna var med då.

”Svenska kommuner har det ekonomiskt tuffare nu”, säger Martin Ekholm, Strategic business development manager på Clio som förklaring på det minskade deltagarna. Han menar ändå att det kan finnas en möjlighet att företag som Clio inte behöver förlora på det. De pedagoger som deltog i årets Clio-kväll hade inte rest till London med någon av de större svenska Bett-researrangörerna. Martin Ekholm lyfte tanken om att då kommunerna har mindre pengar väljer kanske många bort de skräddarsydda arrangörsresorna eftersom de är förhållandevis dyra. Det går bra att resa på egen hand eller tillsammans med några kolleger och då kan en Cliokväll bli en bra möjlighet att träffas, nätverka och samtidigt ha trevligt.

Den andra delen av arrangemanget som vilket nämnts förlagts till puben The Swan bestod av middag och diskussionsövningar. Martin Ekholm och hans kolleger Katrin Sköld -utbildnings ansvarig – och Anna Hansson, även hon  Strategic business development manager, presenterar ett upplägg där deltagarna delas in i smågrupper och får ett antal ämnen att fritt diskutera under det att maten intas. Anna är frågemoderator medan Martin och Katrin deltar i varsin grupp.

Att upplägget uppskattas känns tydligt då diskussionerna är både livliga och intensiva. Deltagargruppen består av lärare som tycks tydligt taggade för att diskutera sådant som rör deras egen verksamhet. Digitala läromedel är nog det ämnet som väcker störst diskussioner vilket är mer än passande då det är exakt vad Clio sysslar med.

Ett spännande konstaterande runt borden som gick att höra var att det faktiskt inte är alldeles självklart att definiera ett digitalt läromedel. Är en lärobok som man valt att köpa en digital licens på ett digitalt läromedel? Det är ju samma bok som den fysiska boken med enda egentlig skillnad att man läser den i t ex är surfplatta. När ett företag presenterar ett digitalt tilläggsverktyg till de analoga böckerna – är det då att betrakta som ett digitalt läromedel? Svaren på de här frågorna är lika många som deltagarna.

Årets Clioaktivitet i London var betydligt lugnare, med laid back och inte så mycket ”slå på stora trumman”. Så här i efterhand var det positivt. Mer tid för samtal, eftertanke och nätverkande gavs och det är väl ändå så att när skolpersonal från hela Europa (även om just den här kvällen av naturliga skäl bestod av svenska deltagare) samlas i en och samma stad under fyra intensiva dagar är nätverkande ett av huvudmålen. Clio visade på att det lite mindre sammanhangen är minst lika bra – om inte bättre – för diskussioner och erfarenhetsutbyte än stora konferenser.

I en tid då det svenska resandet till Bett och London avtar kan den typ av arrangemang som Clio bjöd på i år kanske vara framtiden. För ekonomiskt hårt prövade skolkommuner är det en rejäl kassapjäs att skicka ett stort antal pedagoger till London med en arrangör som har paketerat allt såsom flyg, boende, konferenser, skolbesök m m. Det betyder inte att skolledare och pedagoger runt om i landet inte kommer att vilja åka i framtiden. Kanske kommer vi redan nästa år se mer av folk som åker utan paketlösningar. Som hittar billigare resor och boenden och besöker Bett på egen hand. För sådana resenärer kan Clio vara en del av lösningen. Ett mer anspråkslöst upplägg som ändå fungerar utmärkt och lätt kan planeras in ifall man inte är uppbunden av ett förbokat konferenspaket.

Därför är frågan om  huruvida Clio tänker besöka London även nästa år klart relevant. Martin Ekholm har idag inget klart svar på den frågan utan säger: Det handlar givetvis om hur många svenskar som kommer hit 2021 och sedan vet vi ju inte hur Brexit kommer att påverka Bett eller svenskars benägenhet att besöka Bett. Det är ändå de svenska besökarna som är vår intressegrupp”.

Avslutningsvis tror i alla fall undertecknad att det finns en framtid för arrangemang likt det Clio stod för i London i år oavsett om lite färre svenskar åker till bett numera och helt oberoende av det faktum att britterna snart inte längre är EU-medlemmar.

Av: Mattias Lundqvist

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>