Hem NYHETER Biblioteket Älvkullen håller världsklass

Biblioteket Älvkullen håller världsklass

Publicerat av: Redaktionen

Biblioteket Älvkullen på Sundsta-Älvkullegymnasiet har utsetts till ett skolbibliotek i världsklass.

Det är första gången någonsin som ett skolbibliotek i Värmland får utmärkelsen.

Biblioteket Älvkullen håller världsklass

Daniel Skålerud, gymnasiechef, och Hellen Andersson, skolbibliotekarie, gläds åt utmärkelsen.

DIK, facket för kultur, reklam och kommunikation, utser årligen skolbibliotek i världsklass. Biblioteket Älvkullen på Sundsta-Älvkullegymnasiet är först i Värmland med att få utmärkelsen.

Skolbibliotek i världsklass kännetecknas av fokus på kvalitetsarbete, en systematisk och återkommande utvärdering på lokal nivå.

Kvalitetsarbetet ska syfta till skolutveckling och en högre måluppfyllelse hos eleverna.

”Gör skillnad för elevernas resultat”

Hellen Andersson är bibliotekarie på Biblioteket Älvkullen.

– Aktuell forskning visar att bra skolbiblioteksverksamhet gör skillnad för elevernas resultat och högre måluppfyllelse. Biblioteket Älvkullen har ett väl förankrat arbete med medie- och informationskunnighet; informationssökning och källkritik, och satsar målmedvetet på det läsfrämjande arbetet i klasserna, säger Hellen Andersson och fortsätter:

– Vi arbetar nära tillsammans med lärarkollegorna men driver också egna projekt på biblioteket, till exempel den årliga skrivartävlingen. Särskilt viktigt är att stötta elever med annat modersmål än svenska, att finna bra, relevant litteratur åt dem. Ett målmedvetet arbete på kvalitet och tydlig förankring i hela skolans verksamhet har gett resultat. Därför har vi fått utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass!

”Viktig roll i dagens skola”

Daniel Skålerud är gymnasiechef på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

– Det är jätteroligt att vi får utmärkelsen ett skolbibliotek i världsklass. Vi har under en längre tid haft ett pågående utvecklingsarbete där vi framförallt har arbetat med att stärka samarbetet mellan bibliotek, skolledning, pedagogisk personal och elevhälsan, säger Daniel Skålerud och fortsätter:

– Biblioteket har en mycket viktig roll i dagens skola, inte minst med tanke på våra elevers medie- och informationskompetens. Utmärkelsen bidrar till att visa riktningen i vårt förutsatta utvecklingsarbete på Sundsta-Älvkullegymnasiet. Det är ett kvitto på att vi är bra och att vi är på rätt väg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>