Hem EFTER PLUGGET Birgittaskolan satsar på pulsträning för bättre skolresultat och hälsa

Birgittaskolan satsar på pulsträning för bättre skolresultat och hälsa

Publicerat av: Redaktionen

I höst deltar elever på Birgittaskolan i Örebro i pulshöjande aktiviteter under lektionstid.

Förhoppningen är att satsningen ska leda till bättre kunskapsresultat och hälsa.

Birgittaskolan satsar på pulsträning för bättre skolresultat och hälsaDet här är en särskild satsning som pågår under hösten och våren. Vi kommer också att utvärdera satsningen för att se om det blev de effekter vi förväntade oss.

Från och med höstterminen deltar alla elever i årskurs 9 och 10 på Birgittaskolan i pulshöjande aktiviteter under lektionstid. Under vårterminen 2017 kommer även årskurs 8 att delta. Att röra sig varje dag förbättrar både hälsan och inlärningsförmågan, det visar flera studier. Flera andra skolor i Sverige och i andra länder har haft liknande satsningar. Det här är en särskild satsning under hösten 2016 och våren 2017.

– Vår förhoppning är att satsningen kan förbättra elevernas kunskapsresultat och kanske även hälsan. Vi kommer också att utvärdera om det blev de effekter vi förväntade oss. Vad jag vet är vi den enda specialskolan i Sverige som har satsat på detta, säger Roger Holmström, rektor på Birgittaskolan.

Zarah Bjuremar och Mikael Kroon, idrottslärare på Birgittaskolan, berättar om hur idén föddes:

– Vi har länge pratat om att våra elever behöver mer lektionstid i just ämnet idrott och hälsa. Vi spånade och testade lite med pulsband förra läsåret och det föll väl ut. Vi presenterade en idé för ledningen som nappade. Idén går ut på att eleverna har vanliga idrottslektioner två gånger per vecka och de tre övriga dagarna har de en 30–40 minuter pulshöjande aktivitet där målet är att eleverna ska ligga på minst 70 % av maxpuls under passet. För att ge eleverna feedback på träningen visas deras puls på en tv-skärm. Vi är mycket glada för denna möjlighet att ge eleverna denna chans att få uppleva den positiva effekt som träning ger.

Pulsträningen handlar till exempel om styrketräning, lekar och lättare löpning. Alva Karlsson och Mats Hallin, elever på Birgittaskolan, berättar vad de tycker om att delta i det här projektet:

– Det känns väldigt bra, säger Alva Karlsson. Konditionen blir bättre och jag är mer fokuserad på lektionerna nu när projektet pågått i två veckor. I början kändes inget men nu känns det så! Roligt att komma till skolan och ha något att längta efter. Skönt att vara pigg efteråt!

– Jag tycker det är jätteroligt att man får röra sig, säger Mats Hallin. Det är skillnad mot förut. Förut ville vi ha mer raster mitt i lektionerna. Nu orkar vi jobba mer på lektionerna och jag upplever att jag är piggare och mer effektiv. Nu vet jag ju inte om mitt betyg blir bättre ännu men vi får väl se. Innan projektet tränade jag inte särskilt mycket och jag hade ont i kroppen ibland men nu tänker jag inte på det och smärtorna finns inte på samma sätt.

Utvärdering av pulsträningen
Vi är intresserade av att ta reda på om de fysiska aktiviteterna leder till bättre hälsa och bättre studieresultat i slutänden. Johan Östman, forsknings- och utvecklingssamordnare med ansvar för utvärderingen, berättar hur det går till:

– Utvärderingen är en för- och eftermätning med jämförelsegrupp. Vi mäter kunskapsresultat och självupplevd allmänhälsa vid två tillfällen för att undersöka om det sker några förändringar. Tack vare jämförelsegruppen har vi ett bra underlag för att koppla eventuella positiva förändringar till de pulshöjande aktiviteterna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>