Hem NYHETER Blå Stjärnans skolmaterial ska få både barn och föräldrar att klara en kris

Blå Stjärnans skolmaterial ska få både barn och föräldrar att klara en kris

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarna blir allt mer medvetna om att stora strömavbrott, förgiftat vatten eller en pandemi kan slå mycket hårt mot dem – samtidigt är de flesta av landets hushåll för dåligt förberedda om krisen väl kommer.

Nu kommer Svenska Blå Stjärnans eget skolmaterial, som ska lära dem som växer upp idag hur man klarar av svåra kriser. Och få deras föräldrar med på tåget.

Vad är en kris? Hur ska man skydda sig själv, sin familj och sina djur om man drabbas av en? Hur ska man förbereda sig för en situation när strömmen är borta, en svår epidemi bryter ut eller om bakterier gör att det inte går att dricka kranvattnet? Det och mycket mer handlar Svenska Blå Stjärnans nya skolmaterial med lärarhandledning om.

Blå Stjärnans skolmaterial ska få både barn och föräldrar att klara en kris

Materialet är framtaget i samarbete med förlaget Askunge, som specialiserat sig på att utforma läromedel av hög pedagogisk kvalitet för barn och ungdomar i den svenska skolan.

Under 2020, innan det nya coronaviruset satte stopp, hann Svenska Blå Stjärnans material presenteras på fem mässor för skolpersonal och intresset var mycket stort.

Nå föräldrarna via barnen

Skolmaterialet har fått namnet ”Klara krisen!” och vänder sig främst till barn i årskurserna 3-5. Dels för att andra organisationer som också arbetar med krisberedskap i många fall utarbetat sina skolmaterial för äldre barn och ungdomar, dels för att yngre barn ofta har en speciell förmåga att påverka vuxna runtomkring dem.

– Vi tror att om barnen kommer hem med det här materialet och uppgifterna i det till sina föräldrar så kommer de vuxna också verkligen börja tänka kring de här frågorna. Vi har sett förr att det brukar vara så, att barn verkligen kan påverka sina föräldrar och andra i sin omgivning, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.

– Man kan till exempel ta tv-serien ”Tippen”, som bland annat handlade om hur man ska källsortera. Den vände sig till barn men man kunde också se att barnen, efter att de tittat på ”Tippen”, började ställa krav på sina föräldrar att de också skulle börja källsortera.

Ett sommarlovsprogram som gjorde skillnad

”Tippen” var en SVT-produktion för barn som sändes två somrar på 1990-talet. Programmen handlade främst om återvinning men också om andra miljöfrågor och blev en stor tittarsuccé som inte bara fick barnen utan också deras föräldrar att tänka till om viktiga miljöfrågor. Senare exempel på barn- och ungdomsprogram som haft genomslag på liknande sätt är Sveriges Televisions ”Miljöhjältarna” och ”REA”.

– På samma sätt hoppas vi inte bara kunna nå barnen med vårt skolmaterial, utan också att via barnen nå ut till deras föräldrar och andra i deras närhet när det gäller frågor om krisberedskap, säger Kristin af Malmborg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>