Därför bör du satsa på ett jobb inom IT

Det är alltid relevant att kolla in nya arbetsmöjligheter

Därför bör du satsa på ett jobb inom IT 1Det är aldrig för sent att skaffa sig en ny karriär ifall man är missnöjd med sin nuvarande eller ifall man ännu inte har någon. Som tur är så finns det otroligt bra möjligheter inom IT och teknik de kommande åren.

Digitaliseringen skapar nya arbetstillfällen

Idag blir allting mer digitaliserat. Allt fler företag baserar hela sin affärsidé runt nätet och för fysiska butiker är det idag mer eller mindre ett krav att man använder sig av sociala medier för att marknadsföra sig.

Det här innebär också att det konstant dyker upp nya arbetstillfällen inom IT för den som vill arbeta med att hjälpa dessa företag. Det är inte heller begränsat till ett eller två yrken, utan det handlar om dussintals där det saknas kompetent personal. Enligt en rapport från organisationen IT&Telekom­företagen så kommer det behövas cirka 70 000 personer med IT eller annan digital kompetens vid 2022. Det här är också en begränsad rapport som inte fokuserar på snabbt växande branscher inom det digitala livet, där du bland annat har nöje och underhållning.

Spelutvecklingen växer i Sverige

Spelbranschen i Sverige är redan stor med kända företag som Paradox och DICE. Du har även det stora spelbolaget THQ Nordic här i landet. Utöver det har man en mängd mindre spelföretag och privata utvecklare och det finns många olika sorters yrken som erbjuds här. Det behövs dels programmerare, men även grafiska artister och olika specialiserade områden.

Du får inte heller missa att Sverige också är stort inom online casino industrin där du har företag som Mr Green, som konstant behöver nya utvecklare för att klara av att driva sin hemsida och erbjuda spelen på ett smidigt och användarvänligt sätt. Det handlar om allt från IT-administratör till mer krävande yrken som java-utvecklare. Här får du inte arbeta direkt med att utveckla spel, men du får chansen att vara en del av ett företag som förser konsumenterna med dem.

Det här är med andra ord en bransch du absolut inte får missa om du är intresserad av IT. Det finns en otrolig mängd olika yrken i den här branschen där allt från välutbildade utvecklare till de med en mer grundläggande kompetens kan hitta arbete.

Spelbranschen fortsätter hela tiden att växa och det kommer leda till ett allt större behov av kompetent personal. Faktum är att antalet anställda inom spelbranschen växte med 24% under 2018 och idag arbetar mer än 5000 personer i Sverige i branschen. Den siffran kommer troligtvis att fortsätta öka med den framgång man sett i Sverige.

Vad krävs egentligen för ett jobb inom IT?

Det är lätt att tro att man måste gå flera år på universitet för att ens ha chans till ett jobb inom IT. Men faktum är att det idag finns många som är helt självlärda, eller som gått enklare kurser i en yrkeshögskola.

Det viktigaste när man arbetar med IT och teknik är att man har ett sinne för problemlösning och den kompetens som krävs för jobbet. Den kompetensen kan man idag med Internet skaffa sig direkt från hemmet. Det är dock viktigt att man har erfarenhet. Går man utbildning så får man ofta praktik, vilket kan ge detta. Annars så finns det många mindre företag som är villiga att anställa den som har rätt kompetens, även om man inte har många års erfarenhet inom yrket.