Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Dator som instrument för Örebros musikelever

Dator som instrument för Örebros musikelever

Publicerat av: Redaktionen

I höst kan eleverna på Rytmus Musikgymnasium i Örebro för första gången välja dator som huvudinstrument.

Skolan vill därmed skapa en större musikalisk mångfald och samtidigt erbjuda en modern musikutbildning som speglar dagens musikbransch.

Dator som instrument för Örebros musikelever 3Musik skapas idag med datorer på olika sätt, både i studio och live. Inför nästa läsår blir det möjligt för elever som söker till Rytmus Örebro att välja dator som sitt huvudinstrument, istället för traditionella instrument som exempelvis piano, gitarr, trummor och trumpet.

Malin Hussmo är rektor på gymnasieskolan i Örebro:

– När vi tittar på musikbranschen idag har mycket förändrats sedan den första Rytmusskolan startade och vi vill följa med i den utvecklingen.

Det mesta av det du behöver för att skapa musik på högsta nivå idag ryms i en dator. Vi ser fram emot att få ge de elever som arbetat sample-baserat i elektroniska och urbana genrer eller som DJ:s möjligheten att utvecklas musikaliskt på vår skola, säger Malin Hussmo.

Det är de elever som väljer grenen Musikproduktion inom det högskoleförberedande estetiska programmet som från nästa läsår har möjlighet att välja dator som instrument. Musikeleverna kommer under utbildningen att få utveckla sina kunskaper i både ensemble och studiomiljö.

Syftet med satsningen är att erbjuda en bredare målgrupp av elever en modern musikutbildning där alla får möjlighet att vara kreativa och utvecklas musikalisk.

– Att få jobba med musikproduktion i skolan är som att hålla på med sin hobby på skoltid. Skillnaden är att här får man hjälp av sina lärare och vi lär oss massor. Min utveckling har gått spikrakt uppåt, säger Eskil Zackrisson som går årskurs 3 på Rytmus Örebro.

Anton Lassis Sundberg går första året på skolan och uppskattar samarbetet mellan eleverna:

– Vi elever jobbar ofta tillsammans. Jag går i ettan och Dator som instrument för Örebros musikelever just nu med Eskil i trean, vi lär oss av varandra. Det blir också professionellt när vi lägger ut vår musik på olika streamingtjänster. Det blir på riktigt då, säger Anton Lassis Sundberg.

Om Rytmus Örebro
Rytmus ligger på Karlsgatan 30 i centrala Örebro. Elever från hela Mellansverige söker sig till skolan som idag har cirka 100 elever. I augusti 2021 kommer skolan att flytta till ett nytt skolcampus i Eryracenter intill Behrn arena där det kommer finnas plats för fler elever.

För mer info: https://rytmus.se/orebro/

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>