”Därför är vi lärare på estetiska programmet på Lindeskolan i Lindesberg”
Hem NYHETER ”Det är därför vi är lärare på estetiska programmet på Lindeskolan i Lindesberg”

”Det är därför vi är lärare på estetiska programmet på Lindeskolan i Lindesberg”

Publicerat av: Redaktionen

”Bland det bästa med estetiska programmet på Lindeskolan i Lindesberg är lärarna”, menar många av skolans estetelever.

Tre av programmets lärare – Staffan Blixt, Jesper Hugosson och Andrea Behmrell – tycker att det är ömsesidigt: ”Det bästa är att få jobba med glada, nyfikna och kunskapstörstande estetelever som gillar att lära sig nya saker.”

Staffan Blixt har varit lärare i 23 år. Han undervisar i svenska och historia i första hand, men har även haft undervisning i ämnen som Litterär gestaltning, Skriva-kurser, Kultur- och idéhistoria, Pedagogisk kommunikation, Estetisk kommunikation samt kursen Journalistik, reklam och information.

”Därför är vi lärare på estetiska programmet på Lindeskolan i Lindesberg”

Staffan Blixt, Jesper Hugosson och Andrea Behmrell – lärare på estetiska programmet på Lindeskolan.

Jesper Hugosson har varit lärare på Lindeskolans estetiska program sedan 2009. Han undervisar i ensemble, gehörs- och musiklära, piano, gymnasiearbete och estetisk kommunikation.

Andrea Behmrell har varit lärare på Lindeskolans estetiska program sedan 2003. Hon undervisar i media, engelska och bild.

Vad är det bästa med att vara lärare på estetiska programmet på Lindeskolan?

Staffan Blixt: ”Det bästa är att jag får jobba med glada, nyfikna och kunskapstörstande elever, eftersom estetelever generellt gillar att lära sig nya saker. Det gör att miljön i klassrummet blir öppen och tillåtande, vilket i sin tur skapar goda möjligheter för eleverna att lyckas i alla ämnen. Trivs man i skolan blir också utbildningen så mycket bättre. Det allra bästa är ändå att få jobba med ungdomar, att få ta del av deras tankar och att se hur de sakta men säkert mognar till unga vuxna.”

Jesper Hugosson: ”Det bästa med att vara lärare på estetisk programmet på Lindeskolan är att få vara med när eleverna utvecklas, inte bara i musikämnen utan också som människor. Vi har en familjär stämning på programmet som jag tror främjar utveckling. Vi har även otroligt ändamålsenliga lokaler och professionell utrustning vilket gör det inspirerande att arbeta och studera – både för oss lärare och eleverna.”

Andrea Behmrell: ”De härliga eleverna och mina kollegor som alla delar samma intresse för ämnet media, musik och för kultur och estetiska ämnen i allmänhet. Jag gillar även den fina atmosfären på vårt program och den kontakt man får med varandra. Vi lärare är mentorer för olika klasser men vi har alla kollegialt ansvar för alla klasser och elever. Det blir en bra stämning och ett gott samarbete på så vis. Det är också viktigt för oss på estetiska programmet att alla ska få höra till och alla får vara som man är – att få odla sig själv. Det gillar jag också och jag tror det är speciellt för vårt program.”

Vad betyder estetiska programmet på Lindeskolan för kulturlivet i Lindesberg?

Gemensamt svar från de tre: ”Lindeskolans estetiska program har alla möjligheter att samarbeta och berika Lindesbergs kommuns kulturliv. Föreningar i kommunen är öppna och välvilligt inställda att samarbeta med oss på programmet. För våra elever är det värdefullt att ha den möjligheten.”

Jesper Hugosson: ”Jag är själv aktiv i bland annat Manskören Harmoni, Lindesbergs Stjärnor och Världens barn (konserten) men också i många olika konsert- och teatersammanhang i Lindesbergs kommun. Jag försöker alltid ta med både nuvarande och före detta elever i produktioner som jag är med i eller arrangerar. Listar några exempel här: Julfesten, Världens barn konserten, Lindesbergs kommuns 25-års jubileum, flera olika idrottsföreningars jubiléer, Allsång på Lassemaja, underhållning på SPF & PRO, Lindedagen, olika invigningar (t.ex. Lindesbergs arena) m.m. Jag är även verksam som musiker i olika produktioner runt om i Sverige.”

Staffan Blixt: ”Jag är till exempel konferencier på Harmonis vårcaprice och Världens barn-konserten på höstarna. Jag är även inblandad som framför allt manusförfattare inom ramen för de olika projekt som Bergslagens Spektakelteater driver. Där är Stefan Jansson en viktig person som jag alltid har ett nära samarbete med. Emellanåt håller jag föreläsningar om runstenar eller örter eller kulturhistoriska ämnen, och därtill hugger jag en och annan runsten. Dessutom konstruerar jag korsord, men då måste lindesbergarna så klart köpa de tidningar jag finns med i för att det ska räknas hit.

Utan att nämna några namn har jag genom åren alltid jobbat med före detta elever i olika sammanhang. Det faller sig naturligt eftersom jag har lärt känna dem under åren i skolan, och då i synnerhet genom de många sceniska projekt jag har varit inblandad i, som till exempel alla musikteaterföreställningar som Lindeskolans estetiska program har producerat.

Andrea Behmrell: ”Jag är engagerad i Lindesbergs Fotoklubb, Lindesbergs Konstförening, Bergslagens Spektakelteater och kören Andra ord. Jag är med på fotoutställningar och vissa fototävlingar, jag har även haft ansvar för att göra affischer och broschyrer – och på Vinterspår har jag representerat både mig själv men även fotoklubben genom utställningar och bildspel. Genom mitt yrke som lärare på estetprogrammet har jag möjlighet att uppmuntra eleverna till att delta i dessa kulturverksamheter som jag också själv deltar i och känner till.

Det har på så vis förekommit att elever har deltagit i Vinterspår både under sin tid på Lindeskolan, men de har även fortsatt med det efter sin gymnasietid. När elever ska göra sitt gymnasiearbete finns möjligheter att komma i kontakt med Lindesbergs kulturverksamheter. Vi har också varit och besökt fotoklubben exempelvis för att visa vad vi jobbar med i foto och eleverna får kontakter för vidare sysselsättning. Vi har kunnat göra loggor till både kommunen och kyrkan vilket också har skapat fina kontakter och något att lägga till i sitt CV. Vi gör även besök på olika platser i kommunen för fotoutflykter – exempelvis Stripa gruva som vi besökte sist. Det besöket resulterade i en uppskattad utställning på biblioteket.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>