Automatiskt utkast
Hem APPAR Digitala skolbiljetter i Region Värmland – en satsning som alla vinner på

Digitala skolbiljetter i Region Värmland – en satsning som alla vinner på

Publicerat av: Redaktionen

Infospread och Region Värmland har samarbetat för att digitalisera kollektivtrafikresandet för grundskole- och gymnasieelever i Värmland. Tillsammans siktar vi mot ett smartare, miljövänligare och effektivare resande – för hela länets skolelever. 

Hösten 2021 kommer alla Värmlands gymnasieskolor att använda sig av digitala biljetter för kollektivt resande. Parallellt blir Arvika först ut bland regionens kommuner med samma lösning för grundskoleelever. 

– Det här är en insats som helt klart ligger i tiden. Vi går mot digitalisering av de flesta tjänster och ser digitala biljetter som en naturlig del av vår utveckling, säger Katrin Berggren, Verksamhetsutvecklare på Region Värmland. 

I vardagen innebär förändringen att skolelever som åker linjetrafik får en digital biljett i sina mobiltelefoner genom regionens app för kollektivtrafik, som ett alternativ till de vanliga plastkorten. Biljetterna skickas ut genom Infospreads plattform MobiTime. Att ersätta de traditionella plastkorten innebär, inte minst, en stor miljöbesparing. Dessutom minskar kostnaderna samt den administration som hanteringen av biljetterna innebär för kommuner och skoladministratörer. 

– Idag har vi en stor omsättning på plastkort, vilket givetvis har en stor miljöpåverkan. När elever tappar bort sina kort betyder det merarbete för administratörer och handläggare. Att ha biljetten i sin mobiltelefon minskar riskerna för borttappning och innebär därför både miljö- och kostnadsbesparingar, säger Katrin Berggren. 

Efter det lyckade projektet med gymnasieskolor är ambitionen att även alla regionens grundskoleelever ska kunna resa med digitala biljetter, från och med hösten 2022. Genom täta dialoger ska Arvika vara med och optimera lösningen för både kommunerna och dess skolelever. 

– Utöver en giltig skolbiljett i mobilen får även eleverna tillgång till tidtabeller, störningsinformation och realtidskarta i samma app. Det blir lättare att resa kollektivt, säger Katrin Berggren. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>