Hem PEDAGOGSNACK Digitala verktyg hjälper elever med läs- och skrivsvårigheter

Digitala verktyg hjälper elever med läs- och skrivsvårigheter

Publicerat av: Redaktionen

Eleverna i ett klassrum har olika behov.

I Bonnier Educations digitala läromedel Clio Online finns flera inbyggda hjälpmedel som går att kombinera för ökad läsförståelse för alla.

Digitala verktyg hjälper elever med läs- och skrivsvårigheter

Forskning om digitala hjälpmedel i skolan visar tydligt att de förbättrar resultaten för elever med dyslexi och läs- och skrivsvårigheter. Samtidigt vittnar många skolor om dålig tillgång till anpassade läromedel.

Med Clio Online får du båda delarna. Bonnier Education, som ligger bakom det digitala läromedlet, arbetar för att underlätta läsförståelsen och tillmötesgå alla typer av behov. Förutom multimodala läromedelstexter med bild och video, har Clio Online flera anpassningsverktyg inbyggda i ämnesportalerna. De kan kombineras på olika sätt för att anpassas efter varje elevs unika behov.

Nedan kan du läsa om deras inbyggda hjälpmedel och hur de påverkar läsningen.

  • Uppläsningsfunktion
    Eleverna kan själva, med ett enkelt klick, välja att få texten uppläst. Här kan de samtidigt välja uppläsningshastighet. De kan också välja att följa med i texten samtidigt som de lyssnar tack vare funktionen markera uppläsning. TTS (text to speech) besparar eleverna mycket energi, vilket är positivt för inlärningen. Det är bara att koppla in hörlurarna och trycka på play!
  • Interaktiva läsguider
    Läsguiderna stöttar eleverna genom hela texten, och bygger på läsförståelsestrategier före, under och efter läsningen. På så sätt får eleverna bearbeta det som de just har läst och det underlättar för läsförståelsen. Genom att varva läsning och bearbetning, leds eleverna hela tiden genom texten.
  • Lättläst text
    Varje text har en lättläst version som innehåller fler tydliggörande exempel och rakare meningsbyggnad. Det finns också inbyggda ordförklaringar i samtliga texter, något som inte går att få i traditionella läromedel. En annan fördel är att den lättlästa texten har precis samma innehåll som standardtexten. Det gör att eleverna kan välja att läsa den version som passar dem bäst, men ändå ta del av samma information, vilket skapar inkludering i klassrummet.
  • Typsnitt
    Alla texter går att ändra till typsnittet Dyslexie. Bokstäverna är utformade så att de är lättare att skilja från varandra, vilket i vissa fall underlättar läsningen för en person med dyslexi.

Vill du testa Clio Online? Skapa en gratis testperiod genom att klicka in på länken nedan, så får du och dina kollegor tillgång till portalerna i 30 dagar.

Skapa en gratis testperiod i 30 dagar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>