Hem TEKNIK Disa Jernudd: “2019 har varit fantastiskt”

Disa Jernudd: “2019 har varit fantastiskt”

Publicerat av: Redaktionen

Sedan 2015 har Informator Utbildning varit sponsor till den ideella föreningen Kodcentrum.

Detta är vårt viktigaste samarbete och vårt sätt att ta socialt ansvar.

Under denna period har de volontärer och ledare som arbetar för organisationen fått möjligheten att gå kostnadsfri utbildning hos Informator. Vi har intervjuat Disa Jernudd som är generalsekreterare på Kodcentrum för att berätta lite om året som gått och planer för 2020. I en mejlintervju svarar hon såhär.

Berätta lite om Kodcentrum. När startades organisationen och varför?

Disa Jernudd: "2019 har varit fantastiskt"

Fotograf: Sanna Filipsson

– Kodcentrum är en ideell förening som grundades 2014. Vi introducerar barn till programmering och digitalt skapande – kostnadsfritt – samtidigt som vi breddar bilden av vem som kan programmera och vad som är uppbyggt av kod. Vi vill att alla barn ska få möjlighet att prova på, inspireras och utforska den digitala världens möjligheter oavsett bakgrund, skola, förkunskap eller tillgång till digital teknik. För att nå långsiktiga resultat samverkar vi med ideella krafter, skolor, myndigheter, kommuner och näringsliv. Tillsammans minimerar vi risken för ett digitalt utanförskap.

Vi når barnen med kodstugor och kodkupor, barnhack, och genom våra webbsidor kodboken.se och Koda i skolan. Dessutom jobbar vi mot lärare för att de i sin tur ska känna sig bekvämare med att jobba med programmering och digitalt skapande i skolan.

Hur har 2019 sett ut för er?

– 2019 har varit fantastiskt. Vi släppte ett nytt tema som heter Rymdkoden som laddades ner av över 28 000 personer under hösten. Vi har nått över 2 000 barn på barnhack runt om i landet, vi har erbjudit 19 kodstugor från Östersund till Göteborg och även 4 lärarkodstugor. Vi gläds extra över att hela 48% av deltagarna har varit flickor.

Så här svarade några av barnen som vi träffat under året på frågan om vad de skulle programmera om de kunde programmera vad som helst:

”Jag skulle programmera en robot som skulle ta upp allt skräp i världen och stoppa alla krig.”

”En egen skrivande penna så att jag inte behövde skriva själv.”

”En röststyrd robot som gör exakt som man säger och kan göra alla tråkiga saker.”

”Ett spel som blev mest populärt i världen så att jag blir rik.”

Hur ser planerna ut för 2020?

– Vi har en hel del kul på gång med olika samarbeten runt om i landet. Vi har lite nya koncept att testa, bl a så betatestar vi kodkupor som är ett sätt för fler barn att få pröva på kodning. Kodkupor följer vårt pedagogiska upplägg men, drivs av engagerade personer med vårt stöd. Vi ska också ut i skolorna lite mer och då ta med oss inspirerande personer från olika företag som får berätta för barnen vad man t ex gör när man är ingenjör. Med andra ord är det mycket på gång och vi ser fram emot att träffa alla barn, lärare, volontärer, samarbetspartners och andra vi kommer att få jobba tillsammans med för att säkra den digitala demokratin.

Hur blir man volontär till Kodcentrum och varför borde man bli volontär?

– Det är bara att höra av sig! Lättast är att skicka ett mejl till hej@kodcentrum.se. Och varför man ska bli volontär är för att det framförallt är givande och kul! Men även för att man får hänga med nyfikna barn och härliga volontärkollegor, ge av sin kunskap om programmering och digitalt skapande, samt bidra till den digitala demokratin och lära sig nya saker.

Vi ser fram emot att ta emot ännu fler av era volontärer på våra utbildningar. Du är ju en av dem som gått kostnadsfri utbildning hos oss – kan du beskriva samarbetet med, och upplevelsen av, Informator?

– Kodcentrum är jättetacksamma för att Informator sponsrar oss och att vi båda delar bilden av hur viktigt det är att fler barn får möjlighet att prova på programmering och att alla kan känna att de också kan om de vill. Sedan är det en otrolig möjlighet och bonus för oss på kansliet och för våra volontärer att kunna gå kurser kostnadsfritt. Jag själv har fördjupat mina kunskaper i Office 365 med en inspirerande instruktör och det har hjälpt oss framåt på kansliet med vårt digitaliseringsarbete. Då våra volontärer är ofta är yrkesverksamma och studerande inom IT och teknik, finns det ett brett utbud av kurser för dem att kunna bredda eller fördjupa sin kunskap med.

Avslutningsvis, vad är dina planer för julen? Har du möjlighet till ledighet eller är det fullt upp året om?

– Jag är ledig över jul och kommer att åka skidor med mina barn och syskon med deras familjer. Det kommer att bli mycket brädspel i fjällstugan, men till det får jag massor av hjälp av det datalogiska tänkandet som vi pratar om på Kodcentrum.

Läs mer här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>