Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Elever kodar för framtiden på Microsoft

Elever kodar för framtiden på Microsoft

Publicerat av: Redaktionen

Elever och lärare från två klasser i årskurs fyra från Oxhagsskolan i Akalla ska delta i Hour of Code på Microsofts huvudkontor i samma område.

Det är ett hackaton som anordnas tillsammans med den ideella föreningen Kodcentrum den 7 december.

Eleverna och lärarna får prova på Hour of Code och skapa spel med Kodboken.se.

IT-pedagogen.se

Hour of Code ska göra unga intresserade av datavetenskap för att visa att alla kan lära sig grunderna i programmering. Syftet med Hour of Code är att göra fler medvetna om behovet av att få barn och unga att utforska kodning och digitalt skapande.

– I förlängningen handlar programmering och digitalt skapande om demokrati, då det är kunskaper som behövs för att kunna vara med och påverka samhällsutvecklingen i stort och i smått. Alla barn måste få chansen till att skapa digitalt, oavsett bakgrund, säger Emelie Dahlström, generalsekreterare för Kodcentrum.

I år har unga personers kunskaper inom programmering, kodning och digitalt skapande ofta diskuterats, till följd av Skolverkets förslag där kodning ska läggas in i läroplanen för grundskolan. Men också på grund av att arbeten i framtiden kommer kräva digital kompetens eftersom att samhället blir mer digitalt.

Hour of Code ska göra människor medvetna om bristen av programmerare i Sverige och Europa. EU-kommissionen beräknar att det kommer saknas nästan en miljon programmerare i EU år 2020. Det påverkar både ekonomi och innovationstakten.

– Fler barn och unga måste få möjlighet att lära sig koda och utforska digitalt skapande för att kunna uppfylla det behov av programmerare som finns. I framtiden kommer kunskap inom olika kodspråk för unga vara lika fundamental som kunskaper inom engelska är idag, säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola- och högre utbildning på Microsoft.

Både Microsoft och Kodcentrum vill vara goda förebilder och förändra de förutfattade meningar som finns om programmering. Därför vill vi uppmuntra och inspirera barn och unga i vårt arbete med att göra kodning och programmering mer tillgängligt för alla. Kodning som uttrycksform möjliggör för unga att aktivera sig, utveckla egna projekt och förverkliga idéer på nya kreativa sätt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>