Elever från Minervagymnasium representerar Sverige i Robot VM

Vinst i RoboCup Junior-SM och vidare till Robot -VM i Kanada!

Gustav Jakobsson, Gustaf Forsberg, Simon Sondén och Oliver Lindström

RoboCup Junior är en stor internationell tävling för att öka intresset för teknik i allmänhet, och robotik i synnerhet.

Lördagen den 28 april tävlade Oliver Lindström, Simon Sondén, Gustaf Forsberg och Gustav Jakobsson från Minervagymnasium i Umeå. Finalen som hölls vid Linköpings Universitet resulterade i seger och därmed har eleverna kvalificerat sig till den internationella finalen som i år arrangeras i Montréal, Kanada, 17 juni – 21 juni.

I dagligt tal kallas detta för Robot VM och innebär att eleverna kommer att representera Sverige där.

”Vi har jobbat snabbt och hårt och finalen blev väldigt jämn efter att vår strömförsörjning helt slutade fungera och reglerna förbjöd oss från att fixa det. Vi hade dock presterat så bra tidigare att vi lyckades kamma hem segern ändå. Det var grymt kul!” Säger Oliver Lindström direkt efter SM vinsten.

RoboCup är världens största robotevenemang och ger vinnarna möjlighet att se det senaste inom robotforskningen, och tävla mot ungdomar från hela världen!

I syfte att möjliggöra för eleverna att åka till Kanada har Stiftelsen Minervaskolan beslutat att lämna bidrag till eleverna för deras deltagande i Robot-VM.

Stiftelsen Minervaskolans syfte är bl.a. att lämna stipendier till skolans elever eller lämna bidrag till enskilda personers forskning inom ämnesområden som berör pedagogik, inlärning och mänskliga rättigheter.

Det lokala näringslivet i Umeå har även visat intresse för Minervagymnasiums framgångsrika teknik- och robotverksamhet. Det är vår förhoppning att även näringslivet ska stödja eleverna för att de ska kunna tävla på lika villkor som andra nationers deltagande lag i VM i Kanada.