Elevernas musikforskning ger biljett till Nobelprisutdelningen ​

Nu får högstadieeleverna Elsa Folkesson, Eva Nordman och Felicia Nyholm-Flatow snart ta på sig lång klänning.

De är vinnarna i Nobelmuseets forskartävling, Musikjakten, och blir därmed bland de yngsta att delta vid Nobelprisutdelningen.  IT-Pedagogen.se

Det är få förunnat att få vara med när Nobelpristagarna får motta sina utmärkelser i Stockholm. Men tre högstadieelever från Mölnlycke har lyckats knipa var sin eftertraktad stol på utdelningen. På initiativ av Nobelmuseets projekt Forskarhjälpen har uppemot 1000 högstadieelever över hela Sverige undersökt hur musik skapas och komponeras med digitala verktyg. Resultatet har de presenterat på egengjorda affischer. Genom en Facebookomröstning och en jury har den bästa affischen utsetts. Förstapriset är biljetter till Nobelprisutdelningen den 10 december.

Elsa Folkesson, Eva Nordman och Felicia Nyholm-Flatow från Ekdalaskolan i Mölnlycke kammade hem priset. Övriga klasskamrater får 5000 kronor till klasskassan.

Nästan 2 600 röster fördelades mellan 19 affischer representerade på Nobelmuseets hemsida. En jury valde därefter ut den bästa postern av de tre som låg i topp. I juryn ingick Maria Gunther, vetenskapsjournalist DN, Jörn Spolander, redaktör för Forskning och Framsteg och Eva Funck Beskow, programledare SVT m m.