Fler än någonsin söker yrkeshögskola – många vill bli apotekstekniker
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Fler än någonsin söker yrkeshögskola – många vill bli apotekstekniker

Fler än någonsin söker yrkeshögskola – många vill bli apotekstekniker

Publicerat av: Redaktionen

Idag presenterade SCB nya siffror som visar att antalet sökande till yrkeshögskolan fortsätter att öka. Antalet behöriga sökande till utbildningar med start 2020 var 69400. Detta innebär en ökning med ungefär 31 procent jämfört med året innan. Antalet behöriga sökande per plats uppgick till 2,0, vilket är en ökning från 1,8 året innan.

– Ökningen beror självklart delvis på pandemin. Fler än vanligt har varit i behov av omställning och karriärväxling och då är yrkeshögskolan ett attraktivt alternativ för den som letar efter en kort utbildning som leder till jobb. Samtidigt ska man komma ihåg att antalet sökande har ökat kraftigt flera år i rad så det här inte bara en konsekvens av krisen, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

De senaste årens utbyggnad av yrkeshögskolan har lett till fler utbildningsplatser runt om i hela landet. Under förra året gjordes dessutom en extra satsning 5000 extra utbildningsplatser med anledning av pandemin.

Eventuellt har pandemin även påverkat sökbeteendet. Numera är nämligen apotekstekniker den populäraste utbildningsinriktningen.

En apotekstekniker ger råd och service till apotekskunder men lämnar inte ut receptbelagda mediciner. I yrkesrollen ingår att vägleda kunder vid val av allt från receptfria läkemedel till hygien- och hudvårdsproduktioner. Andra arbetsuppgifter är logistik och varuhantering, uppackning av leveranser av läkemedel och övriga produkter. Utbildningen tar 1,5 år och ges även på distans.

De fem populäraste utbildningsinriktningarna inom yrkeshögskolan 2020 (sökande per plats)

  1. Apotekstekniker 14,7
  2. Lokförare 12,4
  3. Paralegal 9,2
  4. Utbildningar inom bank och försäkring 9,0
  5. Löneadministratör 8,5

(avser endast inriktningar med fler än 100 platser)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>