Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Förskolebarnens litteraturpris – vill uppmärksamma vikten av läsning

Förskolebarnens litteraturpris – vill uppmärksamma vikten av läsning

Publicerat av: Redaktionen

För att öka barns intresse för böcker och läsning lanserar ILT Inläsningstjänst för andra året i rad Förskolebarnens litteraturpris.

Första året var en succé – över 6 000 förskolebarn från fler än 300 förskolor deltog i omröstningen där ”Minifakta om hajar” av Peter Bejder från Nypon förlag tog hem vinsten.

”Vi på Nypon förlag arbetar långsiktigt för att öka läsförståelsen i Sverige och för att göra alla barn, unga och vuxna till goda läsare. Därför betyder så klart det här priset extra mycket för oss, när det är barnen själva som har röstat fram sin favoritbok”, säger Lena Maria Nordstrand, ansvarig för Nypon förlag.

”Vi är glada över att Förskolebarnens litteraturpris blivit en tradition. Förra året gjorde det stor succé och engagerade förskolor över hela landet, vi hoppas på repris i år”, säger Jakob Skogholm, vd på ILT Inläsningstjänst.

Förskolebarnens litteraturpris – vill uppmärksamma vikten av läsning

I årets omgång finns 31 böcker att arbeta med, 30 titlar har valts ut av urvalsgruppen som består av Anna Hällgren, barnbibliotekarie och läsinspiratör, Louise Mehdipoor, förskolerektor och Camilla Bengtsson, utbildad förskollärare och produktägare för Polyglutt på ILT Inläsningstjänst.

Dessutom har förskolor runt om i landet fått rösta fram en bubblare.

”Alla sätt som sätter ljus på läsning är bra. Särskilt bra är det när barnen själva får utse sin vinnare. Jag tycker de nominerade ska vara stolta över att få vara med i urvalet till Förskolebarnens litteraturpris, det är ett prestigefullt pris”, säger Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan som också är en samarbetspartner till priset.

Övriga samarbetspartners är förlagen Alfabeta, Alvina, Berghs, Bok-Makaren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends.

Prisutdelningen kommer ske på Förskolans dag den 20 maj 2020. Priset till förskolan som motiverat valet av den vinnande boken bäst blir ett fysiskt bokpaket med många av de utvalda 31 böckerna samt 10 000 kr. Även författaren och illustratören som skapat den vinnande bilderboken belönas med 10 000 kr sammanlagt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>