Hem På gång Förskoleutveckling över landsgränser

Förskoleutveckling över landsgränser

Publicerat av: Redaktionen

Joki-delegationen besöker två förskolor, en i centrala Oslo och en strax utanför.

– Gemensamt för de två förskolorna är att de har ett starkt fokus på utomhusaktiviteter. Vi har också varit på Espiras huvudkontor där vi fått lära oss mer om Espiras koncept och organisation, berättar Dagmar Nietzer, VD på Joki.Förskoleutveckling över landsgränser

Joki, som har sju tvåspråkiga förskolor i Münchenområdet, är en del av AcadeMedia sedan februari i år. Espira har varit det sedan 2014. I Joki-delegationen som just nu är i Oslo finns även sex förskolechefer och två kvalitetsansvariga.

Förskolesystemet, och förskolorna i sig, ser olika ut i Tyskland och Norge. Och det finns mycket att lära av varandra, menar Dagmar Nietzer.

– Det vi framför allt diskuterar nu är alternativa former för våra måltider på förskolorna hemma i Tyskland. Vi har redan fått en del bra idéer om hur vi kan utforma matsalar på våra framtida förskolor. Vi är också väldigt imponerade av den kommunikation som Espira har med föräldrar via det digitala verktyget Spireportalen, det är definitivt något som vi vill använda i Tyskland på sikt, berättar hon.

– Och våra norska kollegor på Espira gillar hur vi på Joki möblerar och utformat våra rum, så det kommer de att titta närmare på när de besöker oss i München. Sen finns det givetvis likheter också, det är exempelvis slående hur lika vi ser på barn och deras utveckling och vår syn på kvalitet är nästan identisk, säger Dagmar Nietzer.

Nästa steg är att exportera Espira-konceptet till Tyskland och anpassa det efter lokala behov och regelverk.

– Vi vill introducera Espira som ett andra varumärke i Tyskland. Nu när vi har direktkontakt med våra norska kollegor kommer vi jobba tillsammans med detta. Språket är inte heller någon barriär för samarbete eftersom alla pratar och förstår engelska, säger hon.

Joki har bara varit en del av AcadeMedia i drygt två månader men Dagmar Nietzer ser redan flera fördelar med att ingå i ett företag som är verksamt i olika länder och samhällen.

– När det gäller pedagogik har vi än så länge främst fokuserat på Espira eftersom deras läroplan är väldigt lik den bayerska. I Sverige gillar vi verkligen hur Pysslingen Förskolor jobbar med kvalitetsfrågor och vi är angelägna om att lära oss mer och se vilka delar vi kan överföra till vårt eget kvalitetsarbete, säger Dagmar Nietzer.

– Vi ser fram emot att fortsätta att utbyta idéer och kunskap. Den öppenhet som vi upplevt i både Sverige och Norge gör det enkelt att dela goda exempel. Vi är väldigt glada över att vara en del av AcadeMedia.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>