Under de kommande tre dagarna får över 16 000 högstadieelever i Göteborgsregionen möjlighet att träffa ett hundratal utställare på årets digitala gymnasiemässa.
Nytt för i år är att eleverna även har fått ta del av två förberedande temaveckor.
Detta för att ge bästa möjliga förutsättningar för eleverna att göra träffsäkra och välgrundade studie- och yrkesval.
Den 26–28 oktober samlas gymnasieskolor, studie- och yrkesvägledare, språkguider samt flera branscher och företag för Gymnasiedagarna & Future Skills. I år läggs särskild vikt vid dialogen och det personliga mötet. Under den digitala mässan kommer elever, vårdnadshavare, skolpersonal och unga arbetssökande kunna ställa frågor till utställarna genom individuella chattar. Öppettiderna är 08.00–19.00 alla dagar.
Hittills är över 16 000 elever inbokade under de tre dagarna. Dessutom har närmare 5 600 elever och unga arbetssökande redan deltagit vid de 177 olika aktiviteter och pass som anordnades under mässans förberedande temaveckor.
Positiva upplevelser av de förberedande temaveckorna
Under höstens första tema ”Jag och mitt gymnasieval” fick eleverna bekanta sig med olika gymnasieprogram, se vilka jobb deras intressen kan leda till samt möjlighet att medverka vid digitala workshops och panelsamtal, där de bland annat kunde ställa frågor till gymnasielever. Under det andra temat, ”Jag och mitt framtida jobb”, låg fokus på att synliggöra arbetslivet och de möjligheter som väntar i framtiden. Därtill kunde läraren boka in sin klass på aktiviteter som digitala studiebesök, CV-skrivning, intervjuskola och workshops.
Christina Lindholm, förstelärare på Frillesåsskolan årskurs 9, har medverkat med sina elever under båda temaveckorna:
– Vi arbetar med att förbereda eleverna inför gymnasievalet redan från förskoleklass och temaveckorna kompletterar vårt arbete med högstadieeleverna. Att våra elever fick träffa gymnasieelever var mycket positivt och de hade många kloka frågor som de fick svar på. Elevövningarna som har varit i anslutningen till temaveckorna har också upplevts positivt, säger hon och fortsätter:
– En stor fördel för oss är att vi kan ta del av många fler aktiviteter eftersom de är digitala. Digitala studiebesök från arbetslivet uppskattas också mycket och eleverna får en större bredd av vad yrkeslivet innebär. Vi kan vara med på fler aktiviteter nu jämfört med om det skulle vara fysiskt på plats.
– Vi har fått fin respons på våra temaveckor. Nu ser vi på hur vi kan utveckla konceptet till kommande år, säger Viveka Blomgren, projektledare för Gymnasiedagarna & Future Skills.
Snabbfakta om digitala Gymnasiedagarna och Future Skills
- Mässan pågår den 26–28 oktober på gymnasiedagarna.se
- Efter dessa datum är det fortfarande möjligt att besöka mässan för att samla på sig information, dock bemannas chattarna inte.
- Över 15 000 elever är redan föranmälda för ett lärarlett besök i klassrummet.
- Under mässans öppettider finns möjlighet till livesamtal (videomöte) och chatt mellan alla besökare och utställare.
- Precis som på den fysiska mässan kan eleverna få stöttning genom att prata med oberoende studie- och yrkesvägledare
- I alla utställares montrar finns även möjlighet att chatta, se filmer, samla på sig information om skolan och ladda ner informationsmaterial