Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Gymnasieelever ger gamla datorer nytt liv genom Computer Aid

Gymnasieelever ger gamla datorer nytt liv genom Computer Aid

Publicerat av: Redaktionen

Denna vecka pågår datorprojektet “Computer Aid” på NTI Gymnasiet i Örebro, då skolans elever servar datorer som anses uttjänta.

Gymnasieelever ger gamla datorer nytt liv genom Computer Aid

Ansvarig lärare Samuel Sundell på NTI Gymnasiet Örebro med några av de datorer som kommer att gås igenom av eleverna under veckan.

Datorerna görs leveransklara för ett nytt liv, bland annat för skolor och inom sjukvården i utvecklingsländer.

– Vi har sedan många år ett etablerat samarbete med Computer Aid Sweden som är en välgörenhetsorganisation som specialiserat sig på att återbruka datorer och kringutrustning, säger Samuel Sundell, lärare på NTI Gymnasiet Örebro och ansvarig för projektet.

– Eleverna lär sig massor under denna vecka, både om datorer och dokumentation men även om arbetsprocesser och om den struktur som krävs i yrkeslivet.

De lär sig också att elektronikens livstid kan förlängas avsevärt om man hanterar den på rätt sätt, vilket är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Samuel.

Övning inför praktik och framtida arbete

Projektet spänner över flera kurser och fungerar samtidigt som en preparandvecka inför den praktik som sker i årskurs två och tre. Under veckan får eleverna öva på att skriva CV:n och personliga brev. Både lärare och bemanningsföretag ger eleverna inspiration och feedback vilket ytterligare förbereder dem inför yrkeslivet.

– Eleverna som väljer NTI IT med inriktningen Dator- och kommunikationsteknik genomgår en enorm utveckling under sina tre år på skolan, berättar Simon Ekdahl, rektor på NTI Gymnasiet Örebro. – När de tar studenten är de redan fullt anställningsbara tack vare kunskaperna de fått i sina kurser kombinerat med den erfarenhet de fått på sin praktik på riktiga arbetsplatser.

Tålamod och övning ger tilltro till den egna förmågan

Under veckan arbetar eleverna praktiskt med datorer och löser olika problem som uppstår. Det kan vara allt från att rengöra datorns chassi till att låsa upp en skyddad hårddisk. Att få arbeta på detta sätt stärker elevernas tilltro till den egna förmågan och de tar mer och mer initiativ ju längre veckan går.

– Mot slutet av veckan brukar vi ta oss an svårare utmaningar. Där finns det inga färdiga lösningar på hur problemen ska lösas utan det kräver grundkunskaper men framför allt tålamod, säger Samuel Sundell.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>