Hem SkolNivåGymnasium Helvegetariskt på Klara Teoretiska i Göteborg

Helvegetariskt på Klara Teoretiska i Göteborg

Publicerat av: Redaktionen

Klara Teoretiska gymnasium på Postgatan serverar som första skola i Göteborg enbart vegetarisk kost till sina elever, fem dagar i veckan.

Satsningen på helt vegetariska luncher är en del av skolans värdegrund och hållbarhetsprofil där man vill stå för aktiva och goda val.

Helvegetariskt på Klara Teoretiska i Göteborg

– Jag tyckte det var hög tid att gå från ord till handling. Ytterst handlar detta om miljön och elevernas egen framtid, säger Jennie Arpfjord som är rektor på skolan och initiativtagare till projektet.

Klara Teoretiska är en skola med cirka 600 elever, inriktad på mänskliga rättigheter och global hållbar utveckling.

Skolans elever är engagerade i Amnesty och undervisningen genomsyras av FN’s globala mål. Att gå över till en helt vegetarisk kost är en del av skolans hållbarhetsprofil och strävan att tillsammans med sina elever göra aktiva val för en bättre värld.

Pilotprojektet utvärderas kontinuerligt är tänkt att pågå fram till jul.

Eleverna påverkar via matrådet

Skolans matleverantör Go Skolmat har varit både lyhörda och nyfikna i arbetet med att utveckla ett bra koncept tillsammans med eleverna i matrådet.

Skolan har ett två-rätterssystem där eleverna väljer hur de vill kombinera kolhydraterna med tillbehören. Eleverna i matrådet har också påverkat innehållet i skolans salladsbar, där det numera alltid finns en pastasallad.

Växthus på taket

Klara Teoretiska gymnasium har även ansökt om att få anlägga ett växthus på taket, för att där kunna odla sina egna grönsaker. Även detta blir den del av skolans filosofi och värdegrund. Eleverna på skolan kommer kunna nyttja växthuset i sin undervisning i biologi och naturkunskap. Jennie Arpfjord hoppas kunna ha växthuset på plats innan läsåret är slut.

Den största utmaningen har enligt Jennie Arpfjord varit att få alla elever att pröva maten.

– Nu får vi i princip alla att testa äta vegetariskt, vilket jag är stolt över. Det är glädjande att maten ofta äts upp till sista portion, trots att vi alltid tillagar fler portioner än antalet elever på skolan. Detta ser vi som ett gott betyg till maten, säger Jennie Arpfjord.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>