Hem Pedagogsnack Hjärnsmarta Kattegattgymnasiet uppmärksammas nationellt

Hjärnsmarta Kattegattgymnasiet uppmärksammas nationellt

Publicerat av: Redaktionen

På Kattegattgymnasiet i Halmstad jobbar man hjärnsmart för att öka inlärningen och minska stressen hos eleverna.

Det handlar om att skapa en medvetenhet om hur hjärnan fungerar och skapa goda vanor, genom både fysisk och psykisk träning.

Hjärnsmarta Kattegattgymnasiet uppmärksammas nationelltKonceptet har tagits fram tillsammans med hjärnforskare och elever och nu uppmärksammar SVT:s Lärlabbet gymnasieskolans arbete i ett 30 minuter långt program på onsdag.

– Ett reportageteam har varit på skolan en hel dag, och sedan har jag och två kollegor varit uppe i Stockholm för att spela in studiesamtal om hjärnsmart. Det ska bli jättespännande att se resultatet på onsdag, säger förstelärare Sara Karlsson på Kattegattgymnasiet.

Projektet tog form redan 2012 med målet att öka intresset för naturvetenskap och teknik. Det var då del i ett större EU-projekt. Idén att hjärnan precis som muskler behöver träning fick skolans rektor Frank Wedding när han var på gymmet.

Den ursprungliga idén att göra ett hjärngym har utvecklats till ett koncept, baserat på aktuell och helt ny forskning om hjärnan. Förhållningssättet, som handlar om skolresultat men också att skapa goda vanor inför resten av livet, är utformat tillsammans med elever, lärare och annan skolpersonal. En stor del i arbetet står också hjärnforskaren Rolf Ekman och hans kollegor på Sahlgrenska för. Och målet är gemensamt – att skapa en hjärnsmart skola i Sverige.

Lärlabbet sänds på SVT 1, onsdagen den 10 maj klockan 22.30. Hela programmet kommer att handla om hur Kattegattgymnasiet arbetar hjärnsmart. Därefter finns det tillgängligt på urplay.se.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>