Under våren inleder Högskolan i Skövde och Polisregion väst ett arbete med att skapa en samarbetsplattform för forskning och utveckling.
Målsättningen är att stödja och främja utveckling av Polisens IT-forensiska verksamhet, både nationellt och internationellt.
Det ska göras i samarbete med studenter och genom praktisk inriktad forskning som kan vara till nytta för IT-forensiskt arbete i rättsvårdande myndigheter.
– I det här tidiga skedet ser vi framförallt att samarbetet kommer ge möjlighet för våra studenter att genomföra projekt och examensarbeten i samarbete med Polisen. I framtiden hoppas vi att det här också ska kunna ligga till grund för ansökningar om forskningsanslag, säger Joakim Kävrestad, adjunkt i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.
Under våren kommer forskarna från Högskolan att, tillsammans med studenter, titta på olika delar av Polisens forensiska verksamhet. De kommer bland annat att analysera vilka utmaningar som enligt forskningen finns för forensisk verksamhet inom rättsvårdande myndigheter. Sedan ska de titta på hur väl det stämmer överens med de utmaningar som forensikerna faktiskt möter dagligen.
– Med fokus på integritet kommer vi även analysera hur olika verktyg och analysmetoder fungerar. Vi ska undersöka i vilken mån de resultat som produceras faktisk är korrekta, vilket är en viktigt fråga för rättssäkerheten. Vi kommer också bygga på befintlig forskning kring lösenord och försöka etablera en algoritm för att skapa så kallade ordböcker, listor med möjliga lösenord, för effektivare forcering av lösenord, något som ofta behövs vid undersökning av krypterade enheter, säger Joakim Kävrestad.
Studenternas kunskap bidrar
Det är främst studenter på programmet Nätverks- och systemadministration (NSA) samt masterprogrammet Integritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet (PICS) som kommer kunna dra nytta av samarbetet. Studenterna på programmen läser bland annat om informationssäkerhet och just IT-forensik och kan få möjlighet att applicera sina kunskaper i praktiken.
Att Polisen använder sig av studenter i sitt utvecklingsarbete inom just IT-forensik är ovanligt, kanske till och med helt unikt.
– Men jag kommer från den verksamheten och har ganska bra kontakter där, vilket ger oss och studenterna här i Skövde en unik möjlighet. Jag har inte sett något annat exempel i världen på ett sådant här samarbete inom IT-forensik, säger Joakim Kävrestad.
Polisen agerar bollplank
Polisen kommer självklart att bidra med relevanta och verklighetsförankrade frågeställningar och input i olika frågor. Den polisiära erfarenheten kommer att vara oerhört viktig för både studenter och forskare. De kommer också att agera bollplank för studenterna och ställa upp på intervjuer.
– För vår del är detta bra för vi får en starkare koppling till akademin. Det gör att det blir både lättare att rekrytera kvalificerad personal och det hjälper oss att hålla oss uppdaterade med det senaste inom fältet, säger Jan-Åke Pettersson, som ingår i ledningsgruppen på Regionalt cyberbrottscentrum Väst (RC3).
Forskare från Högskolan i Skövde är förutom Joakim Kävrestad, Marcus Nohlberg, lektor i datavetenskap, Ali Padyab, lektor i informationsteknologi, samt Marcus Birath, adjunkt i informationsteknologi.