Hem FORSKNING Hur digitala är lärarna privat?

Hur digitala är lärarna privat?

Publicerat av: Redaktionen

Nästa vecka släpper IIS rapporten ”Eleverna och internet 2015” som presenterar hur elever i olika åldrar använder internet i skolan och på fritiden. Idag tjuvstartar vi med att kika närmare på hur digitala lärare är jämfört med övriga befolkningen.
I IIS undersökning och kommande rapport ”Svenskarna och internet 2015” deltog cirka 300 personer som har ett yrke med anknytning till skolan, till exempel lärare, barnskötare, utbildare eller rektor. För att ge en bild av hur digitala lärare och skolpersonal är generellt kommer här en jämförelse mellan hur lärare använder internet privat jämfört med hur hela befolkningen (12 år och uppåt) använder internet.

issss

Vanligare att lärare har en surfplatta

Lärare har tillgång till en egen dator i lika hög grad som gemene man (81%) och det är även lika vanligt att de har en smartmobil som befolkningen i stort. Det är dock betydligt vanligare att de har en egen surfplatta. Hela två av tre lärare har en egen surfplatta, bland övriga befolkningen är det bara drygt hälften som har en egen surfplatta. Det är även vanligare att lärarnas barn använder surfplatta än att gemene mans barn gör det.

chart

Vad gör lärarna på internet?

Det är vanligare att lärare någon gång läser e-böcker över internet och de använder även e-post mer frekvent än folk överlag, 73 procent av lärarna gör det dagligen jämfört med 66 procent av hela befolkningen.

Lärare läser bloggar i något högre utsträckning än övriga, det är däremot mindre vanligt att de läser och skriver på microbloggar som Twitter.

Föga förvånande söker lärare information relaterat till skolarbete i mycket högre grad än övriga befolkningen, 57 procent respektive 30 procent. De använder internet för att slå upp ords betydelse eller stavning i lika hög grad som folk över lag. Lärarnas barn söker däremot information och fakta på internet i högre grad än andra barn i samma ålder.

Det är vanligare att lärare söker information om resor samt köper biljetter till resor via internet. De använder även internet för kultur, litteratur och vetenskap mer än andra och söker efter medicinsk information i högre grad än övriga befolkningen.

Lärare tittar på playtjänster i högre grad än övriga (75% jämfört med 66%) men de använder Spotify och Netflix i lägre grad än befolkningen som helhet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>